Pašalić: U Srbiji više od 5.000 migranata, svima obezbeđena zdravstvena zaštita

Vesti 20. jun 202112:32 5 komentara
N1

U Srbiji trenutno boravi više od 5.000 migranata, od kojih je većina smeštena u prihvatnim i centrima za azil, i svima je obezbeđena zdravstvena zaštita, a za decu su pripremljeni posebni nastavni programi u školama, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je povodom Međunarodnog dana izbeglica 20. juna u pisanoj izjavi naveo da su „osim sporadičnih incidenata“, sve izbeglice koje su sa istoka došle u Srbiju, borave „dobro primljene“.

„Srbija je zemlja koja u regionu, u Evropi a i šire, ima najviše iskustva sa izbeglicama jer je u njoj u poslednjih 30 godina utočište našlo više od 500.000 Srba ali i pripadnika drugih nacionalnosti koji su morali da odu iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Кosova i Metohije. To je uticalo na naš veoma solidaran odnos prema izbeglicama koje nam od 2015. godine dolaze iz severne Afrike i sa Bliskog istoka“, rekao je Pašalić.

On je dodao da su izbeglice i migranti u teškom položaju, jer nemaju lične isprave, nemaju novca, ne poznaju jezik ni propise i da su posebno u riziku žene i deca bez pratnje, „ali i da su im u Srbiji omogućeni svi neophodni uslovi za privremeni život uz puno poštovanje međunarodnih standarda i visok stepen razumevanja i solidarnosti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare