Pašalić: Starijim građanima da obezbedimo siguran i dostojanstven život

Vesti 01. okt 202212:1620 komentara
Izvor: N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da je obaveza svih građana da nastoje da ruše štetne stereotipe da su starije osobe teret za društvo, kako bi starijoj populaciji bio obezbeđen siguran i dostojanstven život.

U saopštenju povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, zaštitnik građana je naveo da je dužnost društva da brigom i razumevanjem za starije učini njihov život lepšim i lakšim.

„Ukoliko želimo obezbediti siguran i dostojanstven život našoj sve brojnijoj starijoj populaciji, prvo moramo rušiti štetne stereotipe da su stariji teret za društvo, a drugo, ne smemo dozvoliti da se osećaju loše ili diskriminisano zbog njihovih godina. Moramo biti svesni toga da veliki broj starijih živi sam, bez redovnih ličnih primanja, a diskriminacija se ispoljava u gotovo svim oblastima“, kazao je Pašalić.

Prema njegovim rečima, starije osobe su ranjive i često izložene nasilju i zanemarivanju, zbog čega im je međugeneracijska podrška i solidarnost veoma važna.

„Važno je i da njih doživljavamo kao društveni resurs, a ne pasivne korisnike prava i sloboda koji su socijalni teret“, zaključio je Zoran Pašalić.

Komentari

Vaš komentar