Pašalić: Stanje u domovima za decu izuzetno dobro, radi se i izveštaj o Petnici

Vesti 03. sep. 202119:29 > 19:454 komentara
Podeli:

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za N1 da je stanje u domovima za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju u Veterniku i u Subotici "izuzetno dobro", iako se u izveštaju "Zaboravljena deca Srbije" navodi da država nije uspela da reši pitanje teških kršenja ljudskih prava u ovakvim institucijama. Pašalić je rekao i da će institucija na čijem je čelu objaviti detaljan izveštaj o stanju u istraživačkoj stanici Petnica, koja se našla u centru skandala nakon optužbi da je jedan od zaposlenih u toj stanici seksualno zlostavljao nekoliko devojaka.

Početkom leta javnost je bila šokirana izveštajem „Zaboravljena deca Srbije“ organizacije „Disabiliti rajts internešenal“ i Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom u kojem se navodi da Srbija nije uspela da reši pitanje teških kršenja ljudskih prava u institucijama, koja predstavljaju nečovečno i ponižavajuće postupanje. Formiran je tim nekoliko ministarstava koji je trebalo da istraži da li su u tim ustanovama slučajevi teškog zanemarivanja i manjka zdravstvene nege koji su rizični po život i zdravlje deteta. U timu je bio i zaštitnik građana.

POVEZANE VESTI

„Naša redovna aktivnost je obilazak ovakvih institucija. Lično sam bio u onim domovima u kojima je isticano da su najgori uslovi, a to su „Kolevka“ u Subotici i Veternik. U Veterniku sam bio više puta i hteo sam da vidim da li su izveštaji tačni, da li je bilo promene situacije. Moram da istaknem da u timu vodimo eksperta sudske medicine, ne možemo sve da ih iskontrolišemo, ali za 10 sati veliki broj dece se kontroliše…I mogu da kažem jedno – stanje u tim domovima je izuzetno, izuzetno dobro. Ono što prvo ukazuje na to je kontakt s tom decom, ona ne umeju da lažu i vidi se da su oni zaista vrlo zadovoljni boravkom tu“, izjavio je Pašalić u Danu uživo.

N1: Možda ta deca ne znaju za bolje?

„Kažete da ne znaju za bolje…Ako oni imaju uslove života koji su takvi da nisu degradirajući, u smislu smeštaja, ishrane, bavljenja tom decom, logopeda, defektologa, to zaista teško da bi mogli da imaju u nekoj drugoj sredini. A moram da naglasim da su naše posete nenajavljene“, naveo je Pašalić.

Za fotografije koje su objavljene u izveštaju „Zaboravljena deca Srbije“, zaštitnik građana kaže da su stare nekoliko godina.

„Fotografije su stare nekoliko godina, s time što u domu u Veterniku sam ja bio pre par meseci, a pre toga pre godinu dana, bila su značajna poboljšanja. Te fotografije naći ćete u svakom od tih domova. U ‘Kolevci’ su deca do 18 godine, od 18 godina nalaze se u Veterniku, tu su i lica od preko 40 godina, koja bi trebalo da se smeste u domu za odrasle“, objašnjava.

Kaže i da će ići u posetu domu u Blacu, jer je i na taj dom bilo žalbi.

„Nisam bio u Blacu, mislim da idem skoro, dobili smo prijave ali dok ne vidim neću davati nikakve informacije“, dodao je.

Pašalić je rekao i da ne postoje dokazi da su u domovima za smeštaj žena i dece sa smetnjama u razvoju, štićenice podvrgavaju kontroli rađanja.

„Ne bih to tumačio. Jedna od naših primedbi je kada smo pre izvesnog vremena radili kontrolu doma u Sremčici, bila je da svaki dom ako nema stalno zaposlenog ginekologa, da te kontrole budu učestale. To ćemo utvrditi toksikološkim nalazima, da li su im davana kontraceptivna sredstva“, kazao je Pašalić.

Rezultate će, kaže, objaviti naknadno. „Jer imamo informacije, ali mi ne radimo na osnovu informacija, nego činjenica“, dodaje.

Slučaj Petnica

Zaštitnik građana zatražio je od poverenika za informacije od javnog značaja da proveri da li je Istraživačka stanica Petnica u skladu sa zakonom prikupljala lične podatke polaznika njihovih programa, u cilju zaštite interesa i prava deteta.

PROČITAJTE I:

„Sveukupne rezultate o Petnici ćemo objaviti, rezultati su detaljni… Neke rezultate još čekamo, ne samo one koje se tiču poslednjih nemilih događaja, to je stvar tužilaštva, ali sve u vezi izrade programa, upisa dece, reakcija škole, pitanja koja su postavljana deci kada bi se upisala… Ne znam kome će se to dopasti, ali rezultati će biti tačni i na osnovu dokaza utvrđeni“, naglasio je Pašalić.

Dragana Grabovica, državna službenica zaposlena u instituciji Zaštitnika građana, obratila se ranije televiziji N1 nakon brojnih pisama kojima je već alarmirala različite institucije o neprofesionalnom tretmanu koji doživljava na poslu i odnosu koji prema njoj ima nadređeni zaštitnik građana i njegova zamenica. Cilj joj je da svojim primerom utiče na kolege u javnoj upravi koji proživljavaju slično, da otvoreno progovore o mobingu.

„Ne znam zašto se obraćala drugim institucijama… Moja vrata su za sve zaposlene uvek otvorena. Uvek sam tu, spreman da pohvalim nečiji rad ali i da nečiji nerad ili loše postupanje adekvatno prozovem“, rekao je Pašalić.

Ne bi, dodaje, ulazio u detalje slučaja, jer je postupak u toku.

„Ali ne može institucija zaštitnika građana koja se bavi zaštitom građana od ćutanja uprave, kad neko dođe kod vas i požali se da neki organ uprave postupa po njegovom predmetu i zahtevu nekoliko godina, da ima isti takav problem u instituciji, gde imate predmete koje smo mi našli kontrolom, ja i moje kolege, koji su iz 2017. i 2018. godine. Tražeći odgovorno lice za to, mi smo došli do nekih imena“, navodi Pašalić.

Dodaje i da je Grabovica sad u „službi pressa“.

„Koleginica je sada u služni pressa, gde prati informacije u vezi sa pisanjem medija o zaštitniku građana. To nije mobing praznog stola, tu posla ima“, zaključio je.

Komentari

Vaš komentar