Pašalić: Siguran sam da ima više odgovornih za slučaj Petnica

Vesti 02. jul. 202110:25 > 11:4410 komentara
Podeli:

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da ne bi bilo pošteno staviti jednoj osobi na teret sve što se događalo u vezi seksualnog zlostavljanja u Istraživačkoj stanici Petnica.

Povezane vesti:

“Siguran sam da ima više odgovornih. Ne odlučuje samo jedan čovek”, rekao je Pašalić za N1.

Upitan o ostavci direktora Petnice Nikole Božića nakon otkrivenih slučajeva, kazao je da je to “gest lične prirode”.

Pašalić je objasnio da je Petnica udruženje i ne podleže kontroli ombudsmana, ali ni Ministarstva prosvete.

On je rekao da informacije koje je Zaštitnik građana tražio od institucija u vezi sa Petnicom mogu da pomognu tako što će se na osnovu njih predložiti izmene zakona u oblasti obrazovanja kako bi se mogla vršiti kontrola onih oblika organizovanja koji se bave obrazovanjem i vaspitanjem dece.

“Što se tiče žrtava, to je pitanje tužilaštva i suda, time Zaštitnik građana u okviru svojih nadležnosti ne može da se bavi”, rekao je.

Dodaje da zlostavljanje treba da se prijavljuje i da javnost bude upoznata, ali ne na tabloidan način.

“Razgovarao sam sa jednom maloletnom osobom koja je preživela teško silovanje i koja mi je rekla da joj je mnogo teže palo što je bila predmet senzacionalističkih izveštaja, emisija, članaka, nego to što joj se desilo”, naglasio je Pašalić.

Zaštitnik građana tražio je informacije u vezi Petnice od poverenika za informacije od javnog značaja, Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija i same istraživačke stanice.

U domovima sam sretao decu kojoj tamo nije mesto

Upitan o izveštaju o teškim uslovima u domovima za decu ometenu u razvoju, Pašalić je kazao da postoji namera da se ta deca izmeste u svoje porodice, kod rođaka ili hranitelja kako bi imali humane uslove za život.

Povezane vesti:

“To je intencija do koje nije lako doći”, rekao je on i dodao da treba utvrditi koja deca treba da se nalaze u domovima.

“Sretao sam decu kojima tamo mesto nije, koja su tamo sklonjena da bi neko skinuo ‘brigu sa vrata’”, rekao je zaštitnik građana.

Dodaje i da se postavlja pitanje ko će tu decu prihvatiti ako se izmeštaju iz doma.

“Bilo bi ružno da kažem šta sam sve video i čuo o odnosu rodbine i roditelja, da se ta deca jednostavno sklone od očiju javnosti u takvu vrstu ustanova i, ono što je najlošije, zaborave se”, rekao je on.

Pašalić kaže da je i sam bio u takvim ustanovama, da je video loše uslove ali i posvećene zaposlene. Smatra da argument da je Srbija siromašna i da nema novca “nije odgovor”.

Na pitanje o osnivanju stručnog tima, što je najavilo Ministarstvo za rad, ombudsman kaže da je “apsolutno” moguće brzo utvrditi stanje i preduzeti neophodne korake.

“Po meni je to posao koji se može uraditi vrlo brzo, tako što će se otići u sve te domove i uraditi ozbiljna supervizija stanja”, rekao je on.

Dodao je da je služba zaštitnika građana najčešće obavljala nenajavljene posete, “da neko ne ušminka situaciju”.

Ističe i da treba preispitati to što se deci ometenoj u razvoju oduzima poslovna sposobnost i da je potrebno da se u ovo pitanje uključi i Ministarstvo zdravlja.

Komentari

Vaš komentar