Pašalić: Potrebno okruženje koje prepoznaje potrebe osoba sa invaliditetom

Vesti 03. dec 202116:14
Izvor: N1

Potrebno je izgraditi društveno okruženje koje će u svakoj životnoj situaciji umeti da prepozna i odgovori na stvarne potrebe osoba sa invaliditetom i koje će im inkluzivnim merama omogućiti potpunu integraciju u društvo, izjavio je zaštitnik gradjana Zoran Pašalić.

Pašalić se povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sastao sa predstavnicima Udruženja studenata sa hendikepom koji su mu predočili izazove sa kojima se mladi sa invaliditetom svakodnevno suočavaju, kao i rešenja za te probleme, saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana.

Povezane vesti

Izvršni direktor tog udruženja Milan Janković i koordinatorka za odnose sa javnošću Katarina Kel predstavili su projekat „Dijalog za razvoj inkluzivnih politika u oblasti učeničkog i studentskog standarda za učenike i studente sa hendikepom u lokalnim zajednicama“, čiji je cilj stvaranje jednakih mogućnosti mladih sa invaliditetom u konkurisanju za učeničke i studentske stipendije u lokalnim zajednicama.

Kako su naglasili, istraživanja koja su sproveli proteklih meseci pokazala su da trećina lokalnih samouprava uopšte ne dodeljuje stipendije učenicima i studentima, dok u lokalnim zajednicama u kojima mladi sa hendikepom mogu da konkurišu za pomoć u školovanju, u neravnopravnom su položaju u odnosu na svoje vršnjake koji ne žive sa hendikepom.

Zaštitnik građana je ponudio podršku institucije u vidu sugestija prema lokalnim zajednicama da se prepozna potreba unapredjenja položaja srednjoškolaca i studenata sa hendikepom kako bi pod jednakim uslovima konkurisali za stipendije u svojim lokalnim zajednicama.

Komentari

Vaš komentar