Pašalić: Poštovati pravo na javno okupljanje, ali i na slobodu kretanja

Vesti 29. nov 202122:26 14 komentara
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je sve građane koji smatraju da im je prilikom blokade saobraćajnica tokom vikenda bilo ugroženo bilo koje pravo da se obrate toj instituciji i da, ukoliko poseduju, dostave dokaze u vidu audio, foto i video snimaka.

„Pratili smo situaciju sa blokadama saobraćajnica po Srbiji tokom vikenda. Imamo deo dokumentacije i planiramo da ispitamo te slučajeve i zato pozivam sve građane koji smatraju da im je neko od prava bilo ugroženo da se obrate ovoj instituciji mejlom, lično ili telefonom i da nam dostave, ako imaju, određene video, audio ili foto dokaze“, naveo je Pašalić u pisanoj izjavi.

S druge strane, imajući u vidu da kao društvo treba da težimo poštovanju evropskih vrednosti i vladavini prava, na koje se često pozivamo, to treba i da poštujemo, naglasio je on.

„Vladavina prava znači povinovanje Ustavu, koji u članu 54. definiše slobodu okupljanja, kao i zakonima, u konkretnom slučaju članovima 12. i 14. Zakona o javnom okupljanju. Građani koji okupljanjem žele da izraze, ostvare ili promovišu određena uverenja i ciljeve, drugo pravo i slobodu, treba to treba da organizuju u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju“, naveo je Pašalić.

Pašalić je pozvao građane koji javnim okupljanjem nameravaju da izraze svoje stavove, interese, prava i slobode, i na sve državne organe koji prilikom okupljanja građana obavljaju poslove zaštite bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala i zaštite prava drugih, da uzajamno poštuju pravo građana na javno okupljanje, s jedne strane, ali i pravo na slobodu kretanja građana koji ne učestvuju u okupljanju, s druge strane.

Zaštitnik građana je naglasio i da sve strane treba da poštuju pravo na fizički i psihički integritet, dostojanstvo ličnosti, pravo na imovinu svakog građanina, bez obzira da li je on učesnik okupljanja ili to nije, ili je pripadnik državnih organa koji obavlja poslove zaštite okupljanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare