Pašalić: Deca najčešće žrtve trgovine ljudima

Vesti 29. nov 202218:37 0 komentara
Shutterstock

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da su proteklih godina deca najčešće žrtve trgovine ljudima, a najzastupljeniji vid njihovog zlostavljanja je seksualna eksploatacija.

Privatni sektor i privreda, a posebno turizam i ugostiteljstvo, predstavljaju kritičnu tačku u kojoj su deca u posebnom riziku od seksualne eksploatacije, rekao je Pašalić na skupu Nacionalni dijalog o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja.

Za efikasnu borbu protiv seksualnog iskorišćavanja dece neophodne su, pre svega, izmene normativnih akata, ali i angažovanje društveno odgovornih kompanija, rekao je Pašalić, saopštila je kancelarija ombudsmana.

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović je naglasio važnost učešća privatnog sektora i civilnog društva u sprečavanju seksualne eksploatacije dece putem primene internih normi kroz autoregulativu i koregulativu i dodao da je ta organizacija izradila interne politike koje mogu da koriste svim udruženjima koja rade direktno sa decom.

Potpredsednica Skupštine Srbije i članica skupštinskog Odbora za prava deteta Elvira Kovač predstavila je aktivnosti parlamenta na izmenama domaćeg zakonodavstva i primeni međunarodnih konvencija u oblasti zaštite prava deteta i navela da su u borbi protiv seksualne eksploatacije potrebne i vršnjačke edukacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!