Papa Franja imenovao novog katoličkog biskupa za Srem

Vesti 07. okt 202115:59 0 komentara
papa
Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja imenovao je Fabijala Svalinu za novog biskupa koadjutora Sremske biskupije u Srbiji.

Apostolski nuncije u Hrvatskoj Đorđo Lingva objavio je da će Svalina biti pomoćnik biskupu Đuri Gašparoviću i da će ga naslediti posle njegovog odlaska sa funkcije, prenela je katolička agencija IKA iz Zagreba.

Svalina je rekao da je imenovanje za biskupa koadjutora u Sremskoj biskupiji za njega „veliko iznenađenje“.

„Ispred mene su sada novi izazovi. Iskrena srca, u duhu otvorenosti za saradnju i dijalog, verujem da ćemo zajedničkim snagama odgovoriti potrebama Crkve u Sremu, u većinski sestrinskoj pravoslavnoj zajednici u Srbiji“, kazao je Svalina.

Svalina je rođen 1971. godine u Đakovu, a do sada je obavljao dužnost direktora humanitarne organizacije Karitas u Hrvatskoj i direktora Hrvatske katoličke mreže, medijske institucije Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj.

Sremska biskupija, koju je Crkva odvojila od Đakovačke mitropolije 2008. godine, korene vuče iz vremena kada hrišćanstvo nije bilo podeljeno. Svetog Dimitrija, po kome je Sremska Mitrovica dobila ime, zajednički poštuju i katolička i pravoslavna crkva, kao i nekoliko drugih svetaca mučenika koje su Rimljani tu pogubili.

Biskup Gašparović (70) je na čelu katolika Srema od 1996. godine. Katedrala biskupije je u Sremskoj Mitrovici, a sedište biskupa je privremeno u Petrovaradinu. Procenjuje se da u Sremu živi oko 50.000 katoličkih vernika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!