Paori iz Hrtkovaca moraju da ustupe zemljište za autoput, cena – ispod tržišne

Vesti 28. jun 202119:29 > 20:20 53 komentara

Da bi se izgradio autoput Ruma-Šabac, tridesetak zemljoradnika iz Hrtkovaca moraće da ustupi oko 350 hektara plodne zemlje "Koridorima Srbije". Problem je u tome što su za zemlju koja je predmet eksproprijacije, Hrtkovčanima ponuđena cena tri puta manja od tržišne. Odgovore na pitanja u vezi sa ovom temom koja je N1 uputila "Koridorima" pre dve nedelje, još nismo dobili. A evo šta na sve kažu oni preko čijih njiva će uskoro prolaziti brza saobraćajnica.

„E ovo je plug od mog pradede, on je s ovim sticao i stekao svu onu zemlju što ste videli“, kazao je Saša Spajić, zemljoradnik.

Tako Spajić počinje priču o parčetu zemlje koja je pre njega hranila tri generacije.

„Živim iz zemljoradnje, došao sam iz Novog Sada, završio školu, fakultet, napustio Novi Sad, sve one tamo velelepne uslove koje sam imao, ne bi li se bavio poljoprivredom, nastavio svoju porodičnu tradiciju“, nastavlja.

„A ovo, kad slušaš od malih nogu, kako je to sticano, a teško je sad to dati, a dobro, ako se mora šta sad“, rekao je Spajić.

A dati se mora – jer će baš preko njegovih useva proći autoput Šabac-Ruma. Trasom koja državnu zemlju u okolini neće ni okrznuti.

„Gledamo pravac Šarganske osmice u ranome Sremu. Da su išli samo ovako pravo, između ovih topola koje su razređene, lepo bi prešli na put industrijski koji vodi, spaja Sremsku Mitrovicu i Šabac i tu su već mogli da skrate autoput nekih 5-6 kilometara. To rade da bi se jednostavno izbegla državna zemlja, da se ona ne seče, jer opet – lakše je uzeti od malih poljoprivrednika, seljaka, koji su nezaštićeni“, naglasio je Spajić.

Tako će bez svojih njiva ostati još tridesetak Hrtkovčana. Pavel Ušjak jedan je od njih.

„Pre par godina sam dobio od države sistem za polivanje, a sad na kraju mi uzimaju zemlju, a to mi je glavni izvor prihoda, zaposleni nismo… Jako veliki problem je to jer od toga živimo, ja živim sa suprugom i troje dece“, priča Ušjak.

I sve po zakonu – onom o eksproprijaciji, koji je izmenama s kraja 2020. godine postupak ulaska u posed dodatno ubrzao. Tako je sredinom marta Hrtkovčanima saopšteno da će im preko njiva proći put od državnog interesa, i sada im preostaje samo da čekaju da bageri stignu i do njihovih useva.

N1

„Tražili smo drugu zamensku zemlju da nam se da za ovu, pa hajde dajte nam drugu zemlju, nikakav problem nije, da nastavimo da radimo to što imamo. Nemaju druge zemlje, neće nam dati, ponuđena cena za ovu našu zemlju je 82 dinara, ja mislim da to ipak po metru kvadratnom, ja mislim da je to sramota“, ocenio je Spajić.

Cena od 82 dinara po metru kvadratnom koju su im ponudili „Koridori Srbije“ tri puta je niža od tržišne. Većina će pred sudom tražiti više novca. U svakom slučaju, ostaju bez zemlje, a šta im onda preostaje?

„Da l’ da idem u školu pa da učim nešto da budem i ja tamo neki IT inženjer, otkud znam šta da radim, ili da idem, najradije bih otišao negde preko“, očajan je sagovornik N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare