Panović: Opozicija ima realne šanse za dobar uspeh, čak i za pobedu u Beogradu

Vesti 25. okt 202109:25 > 26. okt 2021 15:46 113 komentara
N1

Programski direktor Demostata Zoran Panović izjavio je u Novom danu da su poslednja istraživanja ove agencije za Beograd pokazala da ujedinjena opozicija ima realne šanse za dobar uspeh, čak i za pobedu u glavnom gradu. "Sa prošlog istraživanja neki trendovi su se potvrdili. Sada je uzorak jači, reprezentativniji, i ti trendovi pokazuju da opozicija ima realne šanse, pa čak i za pobedu u Beogradu", kazao je on i dodao da opozicija mora da bude što jedinstvenija.

„Manje jedinstvena opozicija ima daleko manje šanse za uspeh. U istraživanjima se pokazuje da pristalice stranaka opozicije se daleko manje razlikuju nego lideri. I to je logično, jer dobar deo ovih partija je nastao iz jedne, ili dve partije. Birači su faktički bili isti, a lideri su se podelili“, istakao je Panović.

Povezane vesti

On je konstatovao da je Beograd za opoziciju lakši „za kontrolu izbora“ kao i da je medijska vidljivost opozicije jača u prestonici.

„Ali, sada postoji moralna dilema. Da li vredi ‘žrtvovati’ deo Srbije da bi se pobedilo u Beogradu? I da li uopšte može da se pobedi u Srbiji? Pazite, ne treba širiti lažne iluzije, na nivou Srbije je Srpska napredna stranka ubedljiva i mislim da ovakva opozicija nema neke velike šanse van Beograda. S druge strane, Vučić je kao predsednički kandidat apsolutni favorit, s tim što ne znamo ko će biti kandidat opozicije“, rekao je Panović.

On je napomenuo da se po rezultatima istraživanja Stranka slobode i pravde izdvaja kao najjača opoziciona partija, ali i da to zavisi od mesta do mesta, podsećajući da je Narodna stranka na izborima u Negotinu ostvarila rezultat od 13 odsto na nedavno održanim lokalnim izborima.

Govoreći o pregovorima između vlasti i opozicije, on je procenio da će večina stranaka ipak izaći na predstojeće izbore kao i da se reč „bojkot“ sve manje čuje.

„Verujem da će većina partija izaći na izbore“

„Imali smo dva koloseka pregovora, ali vrlo su stvari proste, da bi izbori bili legitimni, treba da izađu oni koji na njih nisu izašli. E sada, u ovim pregovorima bez stranaca, jedina relevantna partija su Dveri, koje su bojkotovale izbore. U tom smislu, Dveri, i Ne davimo Beograd su odlučili da idu na izbore i to su dve simbolički bitne tačke. Mislim da je taj proces izlazak na izbore opozicije nepovratan, mislim da će izaći na izbore“, ocenio je Panović.

Kaže da je bojkot prethodnih izbora doveo do parlamanta koji nije reprezentativan, i ne služi na čast demokratiji u Srbiji. S druge strane, smatra da opozicija nije dovoljno „kapitalizovala“ bojkot.

„Naravno, to će biti jedna vrsta psihološke igre. Svako tu kalkuliše, i ono što je interesantno je da Boško Obradović svojim stavom pokušava da uveri neke da je i dalje ‘tvrda’ opozicija“, kazao je Panović i dodao da je vlast nekoliko puta „cepala“ ovu partiju, kao i da je na kraju ona pokazala da je „veoma žilava“.

Ocenjuje da je „bitno za izbore da na njih simbolički izađu jadna ‘desna’ partija kao što su Dveri i jedna građanska organizacija kao što je Ne davimo Beograd“.

„Mislim da je izlazak Narodne stranke i Stranke slobode i pravde ključan za izbore. Mislim da će na kraju svi izaći, ali do aprila ima mnogo, i pitanje je šta će se sve dešavati do tada“, naveo je Panović.

Pomenuo je i zanimljivost da su naprednjaci uvek pobeđivali na izborima koji su bili organizovani za vreme proleća, kao i da „naprednjaci nisu ljubitelji zimskih izbora“.

„Opozicija, antiradikalska, je svoje dve najveće pobede ostvarila u zimu i na jesen“, podsetio je Panović.

Kao najveći izazov za opozciiju na predstojećčim izborima je naveo kontrolu izbornih mesta.

„Za Beograd kontrolore verovatno imaju. Ali, sem SNS, danas teško da bilo koja stranka može da iskontroliše sva biračka mesta. SNS je organizovana jako dobro, oni su skoro ‘kapilarna’ stranka. Imaju odličnu pokrivenost i teško je postići tu pokrivenost, Neuporedivo su jači od opozicije“, zaključio je Panović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare