Panović: Kult Putina je postojao i pre dolaska SNS na vlast

Vesti 19. sep 202221:16 17 komentara
N1

Programski direktor Demostata Zoran Panović izjavio je u emisiji Iza vesti da je "pitanje od milion dolara sa koje strane zida smo", govoreći o predsednikovim rečima da je "Putin podigao zid". "Ako pogledate određene poteze koje je Vučić radio simbolički, vidite da se drži jaka konekcija sa Zapadom. Ono što je ovde problem je što je javno mnjenje Srbije većinski uz Ruse i uz Putina. Kult Putina je postojao i pre 2012. godine i dolaska SNS na vlast, ali Vučić je svoj kult paralelno gradio uz pomoć Putinovog. 'Mali Putin' implicira jednu marionetsku poziciju koja se njemu ne bi baš mnogo dopala", kaže.

Govoreći o predsednikovoj najavi formiranja državotvornog pokreta, kaže da bi to prvo doveo u vezu sa „famoznim potencijalnim Vučićevim povlačenjem sa mesta predsednika SNS“.

„Prvo da pogledamo taj aspekt, jer ako se napravi neki blok srpski ili državotvorni, onda sumnjamo da će imati možda Vučića kao predsednika tog bloka ili nove stranke, pa će Vučić ostati samo predsednik Srbije. Mada ja lično mislim da je taj član Ustava pogrešan“, kaže.

Kaže da postoji pesimistički i optimistički scenario.

„Pesimistički ako će Vučić da napravi neku vrstu Jedinstvene Rusije na srpski način, da ko ostane sa strane nema šta da traži, a optimistički da Vučić pokušava sad da nađe neku vrstu društvenog konsenzusa, jer očigledno ovaj ‘keč ol’ koji ima ne može to da postigne“, kaže Panović.

Suštinsko pitanje je, kaže, da li se pravi nova partija, nova koalicija ili se pravi nešto što nije partija.

„Nešto je Vučić naučio od opozicije, kad ne mogu da naprave partiju, naprave pokret. Pokret je najšire shvaćena stvar koja može svašta da znači. Ako to po strukturi političkoj nije partija, ili koalicija partija, to je onda signal za uzbunu, onom ko ostane van pokreta“, kaže on.

Očigledno je, dodaje, da Vučiću „iole neka opasnost dolazi sa desnice“.

„Sa građanske levice liberalne očigledno nema“, kaže Panović.

Kaže da je pokret „pre svega za Vučića“.

„Njegova snaga, snaga SNS je neupitna, ali očigledno nije dovoljna. Ovaj format je očigledno na neki način potrošen, mislim da je sa stanovišta neke političke logike bilo bolje da se SNS na vreme profilisao on kao partija, ali očigledno da taj ‘keč ol’ mora da se širi“, kaže Panović.

Pročitajte još

Predsednik je rekao da je Putin podigao zid, a Panović kaže da je pitanje od milion dolara sa koje strane zida smo.

„Ako pogledate određene poteze koje je Vučić radio simbolički, vidite da se drži jaka konekcija sa Zapadom. Ono što je ovde problem je što je javno mnjenje Srbije većinski uz Ruse i uz Putina. Kult Putina je postojao i pre 2012. godine i dolaska SNS na vlast, ali Vučić je svoj kult paralelno gradio uz pomoć Putinovog. ‘Mali Putin’ implicira jednu marionetsku poziciju koja se njemu ne bi baš mnogo dopala“, kaže.

Misli da je Vučić „mnogo uradio na rehabilitaciji likova i ideologija iz devedesetih godina“.

„On i kad liči da se ponaša kao Milošević, pazi da ne ponavlja Miloševićeve greške“, kaže.

Konsenzus kaže, treba tražiti da liči na situaciju u Srbiji u vreme Dejtonskog sporazuma.

„Kad je gro opozicije podržao Dejtonski sporazum i to što je potpisao Milošević. Ali pazite, Milošević je onda ipak morao da počisti jednu nacionalističku struju, mislim da Vučić neće imati tih problema, svi u SNS će podržati Vučića u bilo kom pravcu da krene, s te strane mislim da je ta partija prilično homogena, ne vidim mogućnost nekog frakcijskog sukoba, samo ćemo videti koji je modalitet pozicije SNS, da li će to biti neka vrsta integracije, ujedinjenja“, kaže.

Panović smatra da, ako ima neki dobitnik u ovoj opozicionoj situaciju sada, sem desnice, je DS možda na neki način dobitnik.

„U SzS je DS bila po uticaju tek četvrta stranka, prvi je bio Đilas, pa Narodna, pa Dveri, a sad kako su Jeremić i Dveri otišli još više u desno, kako je SSP od stranke po sebi, postala stranka za sebe, odjednom je DS pokazala da je tu, mislim da bi mogli da profitiraju“, kaže on.

Prema Panovićevim rečima, „najbolje bi bilo da ima Srpsku listu i u Beogradu“.

Osvrnuvši se još jednom na najave formiranja porketa, rekao je da ćemo videti „da li će taj pokret imati predsednika ili će biti predsednički pokret“.

„Ja bih najviše voleo da to ipak liči na neku političku partiju, nego da pravimo neke nove saveze, mislim da je ovo u suštini ipak pitanje jednog procesa rebrendiranja SNS, posle 10 godina vlasti, taj brend bi trebalo malo da se osveži, očigledno da to vide i oni“, kaže Panović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare