Panović: Celo stanje u opoziciji je jedna vrsta agonije DS i njenih raskola

Vesti 24. nov. 202109:30 > 09:5831 komentara
Podeli:
Zoran Panović
Izvor: N1

Izvršni direktor Demostata Zoran Panović izjavio je u Novom danu da je "celo stanje u opoziciji jedna vrsta agonije Demokratske stranke i njenih raskola". "Kriza liderstva opozicije je refleks krize raspada DS, a iz te krize liderstva proizilazi i kriza kandidata predsedničkog opozicije. Tu se bolje ponašaju radikali i naprednjaci, oni su uspeli te animozitete da anuliraju, vidite da su odnosi SRS i SNS dobri, više se poštuju nego ovi", kaže Panović.

Komentarišući pisanje lista Nova da Marinika Tepić predvodi listu za parlamentarne izbore, Panović je mišljenja da je bitno da se partijske ličnosti izbacuju u prvi plan.

„Marinika Tepić je pokazala aktivizam, s te strane, to je racionalna odluka, to što je žena može da bude i prednost u ovom trenutku, biće interesantno videti kako će provladina propaganda praviti kampanju, koji će ugao kampanje biti pronađen protiv nje“, kaže on.

Kako je rekao, Tepić „treba da se distancira od Dragana Đilasa“.

„Da emancipuje svoj politički autoritet, ali da ne uđe u neke srpske stereotipe, mislim da i njen i Đilasov treba da bude jedan racionalan politički stav“, kaže Panović.

Dodaje da „ovo verovatno znači da Marinika Tepić neće biti kandidat za predsednika“.

„To je najteži izazov, imamo jednog izuzetno jakog kandidata vlasti, koji je za sad apsolutni favorit, vrlo je teško naći kandidata koji može da ga otera u drugi krug“, kaže.

Osvrnuo se i na sve češće pominjanje Borisa Tadića u tom kontekstu.

„Prednosti Tadiča su što ima iskustvo, ima introspekciju, dobre kontakte na zapadu, smirujući ton, ne deli Srbiju, verovatno bi se ponašao drugačije engo onda, ali ono što je problem – nema podršku političkih partija, a njegova nije dovoljno jaka. Većina lidera opozicije su njegov izbor kadrovski ranije, celo stanje u opoziciji je jedna vrsta agonije Demokratske stranke i njenih raskola i kriza liderstva opozicije je refleks krize raspada DS, a iz te krize liderstva proizilazi i kriza kandidata predsedničkog opozicije, tu je teško da Tadić dobije tu podršku. Tu se bolje ponašaju radikali i naprednjaci, oni su uspeli te animozitete da anuliraju, vidite da su odnosi SRS i SNS dobri, više se poštuju nego ovi, čak neki članovi prelaze u SNS, radikali se ljute kad neko ode tako“, kaže on.

Panović dodaje da je „najparadoksalnije što se stalno govorilo o reujedinjenju DS, a sada bukvalno mogu da se reujedine radikali i naprednjaci“.

Prema njegovim rečima, „četiri jahačice srpske apokalipse su korupcija, nekompetentnost, hipokrizija i paranoja“.

„Paranoja je toliko velika u Srbiji, da nijedan potez se ne može tumačiti bez paranoje. Mnoge stvari se zaista rade konspirativno, ali nije sve paranoja, mi sve tumačimo kroz to, ta neka igra detekcije stalno ko je za koga, ko je protiv… Ima i toga, ali ja ipak verujem u neke društvene procese“, kaže.

Komentarišući budžet za 2022. godinu, kaže da je budžet ritualno stvar o kojoj se raspravlja u Skupštini.

„Sad vidimo kako je tužno kad imamo jednopartijski parlament, da se jedna stvar kao budžet usvaja za nekoliko sati, sa 203 glasa za“, kaže Panović.

Komentari

Vaš komentar