Panić: Slavite u porodici, ali ni to nije garancija

Vesti 30. dec. 202013:17 > 13:27
Podeli:
Rade Panić
Izvor: N1

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, nije optimista da će se poštovati propisane mere za Novu godinu i da se plaši da će biti povlašćenih lokala koji će nastaviti da rade i posle 18 časova. Pozvao je građane da čuvaju svoje zdravlje i da je najbolje da za Novu godinu ostanu u svojim porodicama, da slave u sigurnom okruženju, "ali vam ni tu niko ne može garantovati da neko od članova porodice u međuvremenu nije inficiran".

„Iskreno nisam optimista, nada poslednja umire, kažu, ali iskustvo nas u životu uči šta i kako biva. Problem je bio i do sada što se nisu mere primenjivale i trebalo je ovaj period da sačekamo u mnogo mirnijoj situaciji nego što trenutno jeste. Plašim se da će biti povlašćenih lokala koji će nastaviti da rade  i posle 18 časova“, kaže za N1 Panić.

Povezane vesti

On je pozvao građane da čuvaju svoje i zdravlje svojih najbližih, „da ovu godinu ne izlaze na velike proslave i druženja, čekaju nas još mnoge godine i decenije, ne treba zbog ove jedne toliko rizikovati“.

Na pitanje da prokomentariše objave na društvenim mrežama o privatnim žurkama koje su organizovane u poslednje vreme i na koji način se to može sprečiti, on kaže da te objave „na društvenim mrežama mogu da posluže kao dokaz, ako se dobro sećam zakona, ali mogu da budu i izvor informacija za policiju i komunalce“.

„Da se na vreme radilo na edukaciji, na objašnjenju zašto to nije dobro, da nije bilo do sada žurki, otvaranja tržnih centara, teške muke da se neke javne ličnosti udobrovolje da nose maske, sve bi to bilo drugačije“, ističe Panić.

A na to kako komentariše fotografiju koja se pojavila na društvenim mrežama gde se on može videti bez maske i bez poštovanja propisane distance, on kaže da i dalje zastupa meru da se maske nose, a da je ta fotografija snimljena u restoranu, i na molbu osobe koju ne viđa često.

„Ima tu još niz fotografija gde se vidi kako smo se ponašali, dakle, nošene su maske, poštovala se distanca, ali kada smo seli u restoran, bio je period od desetak sekundi u kojem nije bilo dovoljne distance i skinuli smo maske da bi se napravila fotografija, zarad uspomene“, navodi Panić.

Na pitanje da imajući u vidu da on zagovara strogo poštovanje mera i često kritikuje Krizni štab, koja je poruka takvog čina, on ističe da je „poruka da nosite masku racionalno, dakle nećete sa njom spavati, da je redovno menjate“.

Dodaje da je u redu da čovek odradi nešto što je tog trenutka bitno i da se onda vrati potpunoj primeni mera.

Na pitanje koja je poruka građanima za novogodišnji doček, on poručuje da je „najbolje da ostanu u svojim porodicama, da slave u sigurnom okruženju, ali vam ni tu niko ne može garantovati da neko od članova porodice u međuvremenu nije inficiran“.

„Ili da se zaista okupe troje, četvoro, petoro, ako se radi o mladima, da to bude veća prostorija, da imaju dezinfekciona sredstva, da nema puno grljenja, igranja itd“, kaže on, a na opasku da li to znači kao u njegovom slučaju da se može kršiti distanca na deset sekundi, dodaje „da, ako je u pitanju fotografisanje“.

„Ponašajte se u skladu sa preporukama, s tim da ne preterujete, nećete nositi masku dok spavate“, zaključuje Panić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar