Panić: Postoji mogućnost za stvaranje kolektivnog imuniteta

Vesti 10. avg 202211:44 15 komentara
N1

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić izjavio je da je odavno trebalo reagovati na porast broja zaraženih virusom korona, ali da od nelegalnog Kriznog štaba ništa ne očekuje.

Kazao je da je trebalo uvesti ograničenja barem kada je reč o organizovanju velikih skupova, posebno u zatvorenom prostoru i ocenio da postoji mogućnost da društvo u narednom periodu stekne kolektivni imunitet.

Panić je za agenciju Beta rekao da „omikron“ sloj virusa prolazi kroz masku lakše nego prethodni sojevi virusa, ali će nošenje maske ipak sprečiti velike kapljice da ugroze ljude koji kontaktiraju za zaraženom osobom, pa je zato preporuka da se one ipak nose.

„Krizni štab i dalje smatram nelegalnim telom. Ministarstvo zdravlja u poslednje vreme donosi odluke oslanjajući se na preporuke Instituta Batut i Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti o kojoj se malo zna i na čijem smo formiranju insistirali dve godine“, rekao je Panić.

Pojasnio je da su na osnovu Zakona o informacijama od javnog značaja više puta tražili informacije o toj komisiji na osnovu čijeg rada je trebalo donositi odluke od početka pandemije, ali da odgovore nisu dobijali.

„Sindikat lekara i farmaceuta na kraju je zajedno za Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku tražio i dobio odgovor o pomenutoj komisiji, ali smatram da je dokument o osnivanju komisije falsifikat, jer takva odluka nije objavljena u Službenom listu“, rekao je Panić.

On je istakao da trenutno nema prave slike o broju obolelih u Srbiji jer se jako malo ljudi testira.

„Nadam se da ćemo sada steći kolektivni imunitet, ali ne smemo dozvoliti namerno zaražavanje, jer posledice korona virusa i sada mogu biti velike, iako omikron soj daje lakšu kliničku sliku“, rekao je Panić.

Dodao je da vakcine koje su do sada građani primili jesu od pomoći, ali da su na omikron soj efikasne samo 20 odsto.

„Trenutno dobar deo struke smatra da stariji od 65 godina kao i osobe sa hroničnim bolestima treba da prime četvrtu dozu vakcine, dok ostali to ne treba da čine“, rekao je Panić.

Dodao je da efikasnost starih vakcina nije na nivou da bi bile za preporuku, ali da svi koji su ranije primili tri doze i dalje imaju lakšu kliničku sliku i ređe završe u bolnicama od onih nevakcinisanih.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare