Panić: Dostavio sam službama dokaze o nepostupanju po zakonu tokom pandemije

Vesti 11. feb 202118:45 > 19:16 14 komentara

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić kaže da je prema poslednjim podacima 104 lekara u Srbiji preminulo od posledica koronavirusa i otkriva da će uskoro biti eksluzivnih informacija povodom dokaza koje je dostavio bezbednosnim službama sa ciljem da istina o postupanju nadležnih tokom pandemije dopre do građana.

On je za N1 rekao da u tom sindikatu ne sede skrštenih ruku i da će se saznati kakve je sve dokaze predao nadležnim organima Republike Srbije „u vezi sa mnogim stvarima“, pošto su ga iz tih službi zvali da da objašnjenje intervjua koji je dao NIN-u pre godinu dana, ali da im je on, pored tih dokaza, predao i neke nove.

„Nakon godinu dana mog intervjua NIN-u, Državno javno tužilaštvo dalo je nalog službama koje se time bave da od mene prikupe informacije o čemu sam govorio, a ja sam uz njih dao i dodatne informacije“, rekao je Panić i dodao da „kada neko ima dokaze da se radi nešto što nije dobro, što nije po zakonu i da može ugroziti zdravlje i živote građana, da ste dužni da to prijavite nadležnim organima“.

On kaže i da se nada epilogu i da je prethodna tri meseca proveo dosta vremena sa pripadnicima raznih službi koje se bave sigurnošću i bezbednošću građana i koji su profesionalno obavljali svoj posao, i imali vrlo korektan odnos, ali su mu jasno stavili do znanja da ako Tužilaštvo ne bude pokrenulo dalju istragu, od toga ništa neće biti.

povezane vesti

„U Sindikatu lekara i farmaceuta trenutno pokušavamo da istina koju znamo sa terena dopre do građana, a to radimo vrlo zvaničnim putevima, preko službi koje se bave bezbednošću i prikuplajnem takvih infomacija, a nadam se da će javno tužilaštvo reagovati, ako ne, naćićemo način da izvršimo pritisak, građani su oni koje se pitaju u Srbiji“, rekao je Panić.

On je naglasio da se zato i održava skup u počast preminulim lekarima tokom pandemije, 15. februara ispred Vlade Srbije, i da će ako nadležni ne odgovore na zahteve sindikata, biti najverovatnije organizovan i protest.

Panić je izneo najnovije podatke da je 104 lekara do sada izgubilo život, a da su u pitanju sve slučajevi za koje su iz sindikata uspeli da potvrde i smeli da garantuju da su u pitanju preminuli od kovida. „Njih 94 posto dolazi iz radnog odnosa, a među njima su i penzioneri koji su radili privatno“, rekao je Panić.

On je istakao da postoji više razloga za toliki stepen smrtnosti – od prvog talasa, gde nije bilo zaštitne opreme, pa u trećem talasu – pitanje kakvu su opremu dobijali i da li je ona bila dovoljno kvalitetna i u dovoljnim količinama. Dodao je i da se dugo vremena preko Batuta poštovalo uputstvo da se na osnovu seroloških testova primaju pacijenti na redovno lečenje i da je to dovelo do toga da se kovid rašiti po „zelenim odeljenijima“. Ukazao je i na iscrpljivanje medicinskog kadra i činjenicu da sa nedovoljnim brojem ljudi u zdravstvu ušlo u pandemiju, ali i podatak da je najčešće jedan te isti kadar angažovan u „crvenim zonama“. „Kada ste umorni i iscrpljeni, imuni sistem mora do oslabi“, rekao je Panić i dodao da se nisu dovoljno testirali zdravstveni radnici, da su mnogi bili pozitivni i radili, a da se bolest nije ustanovila – a sve da bi se obezbedila zdravstvena zaštita građana.

Predviđanja o novom talasu korone u martu

Ocenio je da ne postoji interes onih koji su odgovorni i koji su na vlasti da se uradi dobra analiza uzroka takve smrtnosti u zdravstvu i naglašava da će se Sindikat potruditi da do kraja dođe do istine. „Na komemorativnom skupu 15. 2 u 12.05 pročitaćemo imena preminulih, da se nijedno ime na zaboravi, koristimo rečenicu -‘Dokle više'“, rekao je Panić i dodao da će na skupu predati zahteve Ministarstvu šta je neophodno da se zaustavi ova situacija.

„Plašimo se, nadam se da će kolektivni imunuitet dovesti do toga da nas spasi novog talasa, ali neka predviđanja u poslednje vreme koje pratim kažu da ćemo početkom marta imati novi talas, a izgleda da je stigao i britanski soj koji se brže širi. Molim građane i da na tom skupu poštuju mere“, rekao je Panić.

On je precizirao da ne tvrdi da će novi talas desiti u martu i dodao da se nada da ćemo imati više sreće i da se neće ponoviti novembar i decembar prošle godine.

„Ali sam gledao neke statističke modele koje je uradilo više naših naučnih radnika i neke informacije govore da je broj onih koji oboljevaju i zahtevaju prijem na bolničko lečenje u blagom porastu“, rekao je Panić.

„Ako je došao i novi britanski soj koji će se brže širiti i preuzeti dominaciju nad ovim iz Vuhana, postoji opasnost da na 10.000 obolelih imamo osam puta veću smrtnost, sve su to predviđanja i pretpostavke da budemo oprezni i da se pridržavanmo mera“, rekao je Panić i istakao da u Kriznom štabu ne odlučluju lekari već političari.

On je, govoreći o zahtevima koje će taj sindikat podneti nadležnima, rekao da su rešili da izguraju prvi zahtev koji se tiče dodele nacionalnih penzija za sve koji su iz radnog odnosa stradali u epidemiji, potom usvajanje pravilnika o upućivanju u kovid jedinice, kao i zaposlenje svih lekara i sestara sa Biroa, dobijanje specijalizacije, insitiranje da se kovid proglasi profesionalnom bolešću.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare