Pandorini papiri: Iako je poricao, Mali imao 24 stana, i – šta će biti sada?

Vesti 04. okt 202119:43 > 19:44 93 komentara

Dokumenti do kojih su novinari KRIK došli u okviru međunarodnog projekta "Pandorini papiri", dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, piše KRIK. Ni Siniša Mali, ni njegove kolege iz Vlade do sada se nisu oglasili, a novinari KRIK-a tako nešto i ne očekuju. Jedina koja o priči "nešto zna" je predsednica Vlade, ali za nju tu nema novih vesti.

Šest godina nakon prvog pominjanja 24 stana na bugarskom primorju, za koja su istraživački novinari tvrdili da su u vlasništvu tadašnjeg gradonačelnika Beograda, priča je dobila nastavak. Dokumenti koje je istraživao KRIK ukazuju da je Siniša Mali, danas ministar finansija, vlasnik tih nekretnina, iako je sve ove godine to poricao. Za urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića jedina nedoumica je – šta sada.

Povezane vesti

„On je slagao i zemlju za koju je radio. On je tada bio savetnik, pa kasnije i gradonačelnik, a on Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio da je vlasnik tih firmi. On je po zakonu bio dužan da to uradi, tako da stvarno vidimo da se on trudio da to sakrije i baš iz razloga što je to toliko sakrivao i što je toliko novca u pitanju, on je dužan da snosi neke političke posledice,  iako se to neće desiti“, kaže Dojčinović.

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor ofšor kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, pa su ga tako novinari KRIK ranije povezali sa ovim nekretninama. O poslednjim dokumentima koji ministra finansija povezuju sa poreskim rajem, predsednica Vlade Ana Brnabić ne zna ništa.

„Ne znam ni kad su izašli, jutros, sinoć… Volela bih da vidim šta je tu novo“, rekla je ona.

A sinoć objavljeni dokumenti pokazuju i da je vlasnik firmi sa poreskih rajeva.

Stanove je firma u vlasništvu Malog kupila tokom 2012. i 2013. godine, u vreme kada je bio ekonomski i finansijski savetnik tada prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Ubrzo nakon kupovine stanova u Bugarskoj, koji su – pokazuju dokumenti – vredeli oko pet miliona evra, počeo je da ih prodaje. Dva apartmana, koji ne spadaju u najveće, prodao je 2013. i 2014. za ukupno 120.000 evra.

Zatim je izašao iz vlasništva u ofšor kompanijama.

„Sada tužilaštvo treba da ispita sve okolnosti. Sama činjenica da je neko vlasnik ofšor firmi nije krivično delo, ali se često ofšor firme koriste za krivično delo. Siniša Mali nikada nije imao tolika sredstva kojima može da opravda tu kupovinu, on je imao jednu malu firmicu“, ističe Dojčinović.

U međuvremenu, branio se ministar finansija sam, a srčano su ga branili i predsednica Vlade i predsednik Srbije.

„Ako je Siniša Mali stvarno bio vlasnik 24 stana, on ne može više da bude gradonačelnik“, rekao je Aleksandar Vučić 2015. godine.

I zaista, nije mogao da bude gradonačelnik, jer je u međuvremenu postao ministar finansija. I kao takav važan je igrač u piramidi podele moći Aleksandra Vučića, rekao je Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija.

„Uprava za sprečavanje pranja novca je u sastavu Ministarstva finansija na čijem čelu je upravo Mali, što govori da su državni organi zarobljeni i da od njih ne treba očekivati bilo kakvu reakciju po ovom pitanju. Mi u vladi imamo ministre koji bi zbog svojih sumnjivih poslova teško bili članovi vlada čak i nekih centralnoazijskih zemalja o kojima se prepričavaju anegdote na granici ‘verovali ili ne'“, kaže Minić.

A verovali ili ne, u većini medija ni slova o stanovima ministra finansija. Međutim, pojedini se bave malverzacijama političara u regionu, jer su u Pandorinim papirima i Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, kao i češki premijer Andrej Babiš.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare