Pančić: Ništa nije umrlo 3. aprila, ali ništa se nije ni rodilo

Vesti 15. jun 202222:08 4 komentara
N1

Urednik i kolumnista Vremena Teofil Pančić izjavio je u Nišu da na izborima 3. aprila "ništa nije umrlo, ali ništa nije ni oživelo, ništa se nije rodilo". "Možda se rodilo nešto što je jako malo, slabo, za šta ne znamo da li će ikada odrasti", rekao je Pančić na tribini "Politika posle izborne smrti" koju je nedeljnik Vreme organizovao u niškom Medija i reform centru.

Pančić je kazao da je njegov dojam da Srbija i dalje živi u stanju otete države, države koja je uzurpirana od jedne malobrojne kamarile na čelu sa jednim čovekom.

Dodao je da to više nije vladavina jedne partije, jer ta partija ne postoji kao istinski politički i ideološki subjekt.

„Ta partija poseduje sve ideologije ovog sveta i ne poseduje ni jednu. Kada treba je šešeljevska, kada treba onda je proevropsko-kvaziliberalna, a zapravo se radi o tome da su to sve tehnike održavanja jedne te iste situacije, večite vlasti kao zatvora za potpuno razobručeno bahaćenje i bogaćenje jedne uske grupe ljudi“, istakao je Pančić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je deset godina na delu postepeno „ubijanje“ ne samo opozicije, kritičkih glasova i nezavisnih medija, nego i politike.

„Mi smo bili i pre 3. aprila i posle 3. aprila društvo u kojem vlast nema istinskog razloga za strah ni od koga i ni od čega“, naglasio je Pančić.

On je rekao da veruje da se u našoj zemlji niko ne bi istinski pobunio ni kada bi se ostvarile dve poptuno supotne hipotetičke situacije, ni kada bi pohrlili Rusiji u zagrljaj, zamenili dinar rubljom i postali deo zajednice sa Rusijom i Belorusijom, ni kada bi poslali Rusiju „dođavola“ i postali član NATO pakta.

„Da li bi to izazvalo istinski bunt? Tvrdim da ne bi. Neki ljudi bi išli nešto malo ulicom, nedelju ili dve, a potom dolazi sezona odmora, onda bi svi sedeli u baštama ili bi otputovali u Crnu Goru, Grčku ili Hrvatsku“, rekao je Pančić.

Kako je kazao, naše društvo je do te mere letargično i nemoćno da ni pre 3. aprila nije postojalo ništa što bi suštinski promenilo stvari, a ne postoji ni posle 3. aprila.

„Ne znam da li je izborna smrt, ali je u svakom slučaju izborna hibernacija“, izjavio je Pančić.

Miladinović: Dugo ćemo imati na leđima bahatu vlast

Dopisnica Danasa iz Niša Zorica Miladinović rekla je da nema ni malo optimizma posle izbora, a nije ga imala ni pre.

„Čini mi se da ćemo mi prilično dugo imati na leđima ovu bahatu, nedemokratsku, korumpiranu vlast koja je urušila institutucije sistema. Biće jako teško da oporavimo ovu državu“, kazala je Miladinović.

Ona je izjavila da veruje da se vlast u Srbiji još dugo neće promeniti jer postoji apsolutna kontrola najgledanijih i najtiražnijih nacionalnih medija, agresivna i bezmalo dvadesetčetvoročasovna propaganda u korist vlasti i populistička politika koja je jako štetna, ali prilično privlačna i politički profitabilna.

„Razlog dugovečnosti ove vlasti je i taj famozni javni sektor koji je potpuno stavljen pod kontrolu i u kome i kafe kuvarica i direktor mogu da dobiju posao i ostanu na poslu samo ukoliko su verni Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću“, istakla je Miladinović.

Prema njenim rečima, jedan od razloga što je aktuelna vlast toliko utemeljena je i opozicija koja je razjedinjena, posvađana i često bezidejna.

„Imam utisak da će stvari moći da se promene samo ako se ova vlast sama od sebe uruši, odnosno uguši u svojim anomalijama. Ukoliko predsednik ode sa čela SNS kao što je obećao, ta stranka će se ‘raznizati’, jer se zasniva na apsolutizmu i kultu vođe“, rekla je Miladinović.

Sociolog Đokica Jovanović kazao je na tribini da je autoritarni karakter ovog društva ono što ne dozvoljava da dođe do političke i društvene modernizacije.

„Tome treba dodati i odbijanje da se učestvuje u javnom životu, koje je prisutno u čitavom svetu, ali ne u toj meri kao kod nas, a uz to i duboko razočarenje u opoziciju i prihvatanje floskule da su svi isti“, istakao je Jovanović.

On je kazao da bi bilo dobro da se neki politički akter „mane“ ideologije i da se okrene onome što je najneposredniji život.

„Nisam video da je u predizbornom periodu ozbiljna tema bio Zakon o radu, obrazovanje, duboko socijalno raslojavanje, progresivno oporezivanje bogatih. Demagogija ljude istinski ne pokreće, naročito ne u ovom delu Srbije koji je pušten niz vodu“, kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ljude bi motivisalo da izađu na izbore kada bi im neko opozicije ponudio rešenje za izlazak iz sadašnje stvarnosti i obećao da će „brutalno“ da hapsi „lopurde“, ukoliko se dokaže naravno da su „lopurde“.

Grbović: Razloga za optimizam ima

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović bio je mišljenja da razloga za optimizam ipak ima, iako izborni rezultat nije onakav kakav se očekiva.

On je dodao da su se nakon izbora 3. aprila na našoj političkoj sceni pojavili novi mladi ljudi, koji su uneli novu energiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare