Aktivisti: Komunalna milicija traži uklanjanje bilborda sa pamučnim plućima

Vesti 01. mar 202113:12 > 13:21 5 komentara
N1

Komunalna milicija zatražila je uklanjanje bilborda sa pamučnim plućima, koji su aktivisti postavili u centru Beograda kako bi ustanovili za koliko dana će pocrneti, saopštila je u ponedeljak grupa građana "Kreni - Promeni".

Iako je dobijena dozvola za postavljanje bilborda na sedam dana, iz komunalne policije su zvali izvršnu direktorku tima “Kreni – Promeni” i tražili da se bilbord danas ukloni u prepodnevnim satima, kao i da će aktivisti biti kažnjeni, navodi se u saopštenju.

„U toku dana ćemo probati da otklonimo pravne nedoumice, ali bilbord nećemo ukloniti i tražićemo produženje na 14 dana“, rekli su iz grupe „Kreni – Promeni“.

Bilbord je postavljen prošle sedmice, a na njemu se nalazi i senzor kojim se meri zagađenje, čije rezulatate građani mogu da provere na sajtu čija je adresa istaknuta na bilbordu.

Pročitajte još:

Kako dodaju aktivisti, zahtevi za postavljanje bilborda podneti su blagovremeno Opštini Stari grad i Sekretarijatu za saobraćaj 10. i 12. februara, a ubrzo nakon toga i zahtevi za produženje dozvole, jer su javne službe „kasnile sa izdavanjem dozvole, iako su uredno naplatile sve takse“.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti istaklo je da su sve dozvole dobijene u skladu sa zakonom i da bi bilo kakvo uklanjanje bilo kršenje slobode mišljenja i izražavanja aktivistima.

Nakon što su kontaktirali komunalnu inspektorku, predstavnici UZUZ upućeni su da se za sve informacije oko ovog slučaja jave načelnici.

Tim „Kreni – Promeni“ je zajedno sa UZUZ, Beogradskom otvorenom školom, Eko stražom i nekoliko drugih udruženja sakupilo preko 51.000 potpisa kojim je tražilo od ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović da podrži predlog inicijative „Rešenje za zagađenje“.

Ovom inicijativom traži se da se sredstva iz budžeta predviđena za subvenciju električnih i hibridnih vozila usmere na ložišta, budući da zagađenje od automobila čini svega šest odsto od ukupnog zagađenja, navodi se u saopštenju.

Prilikom postavljanja pluća aktivisti su istakli da žele da provere da li će ministarka Vujović odgovoriti na zahtev pre nego što pluća pocrne.

Pogledajte prilog N1 o bilbordu:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare