Palmer: Tužba za genocid ne doprinosi rešenju sporova Srbije i Kosova

Vesti 05. jul. 202107:22 > 12:308 komentara
Podeli:
metju palmer
Izvor: N1

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je povodom najavljene tužbe Prištine protiv Srbije za genocid da „ne misli da bi takav pristup doprineo rešavanju spora između Kosova i Srbije“.

Povezane vesti:

Dodaje da je „nezavisna odluka Kosova“ ako želi da nastavi sa tužbom.

„Moraju da imaju osnovu za to, i to je pitanje koje mora da se reši pre podnošenja tužbe. To je komplikovano“, rekao je Palmer za kosovski RTV21, prenosi Kossev.

On je u intervjuu rekao da bi Amerika želela da između strana u dijalogu Beograda i Prištine, ali i u celom regionu, vidi manji fokus na prošlost, a veći na budućnost.

„Važno je za budućnost Kosova da pronađe zajedničke tačke sa Srbijom, da postignu dogovor o normalizaciji odnosa i pronađu način da pokrenu ovaj proces napred“, rekao je Palmer.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara naznačio je da sve što je dogovoreno u Briselu treba da bude ispunjeno.

„Zajednica srpskih opština je obaveza koju je Kosovo preuzelo i koju treba da ispuni“, kazao je on.

„Sve sporazume treba sprovesti, čak i u slučaju da se radi na dodatnim sporazumima, a koji su usmereni u pravom smeru“, dodao je.

Na konstataciju novinara da je Sporazum o ZSO koji je postignut u Briselu „kosovski ustavni sud proglasio neustavnim“, Palmer kaže da je siguran da postoje mehanizmi na osnovu kojih bi Kosovo moglo da formira ZSO u skladu sa Ustavom.

Smatra i da postoji prostor za postizanje kompromisnog rešenja.

„Sve dok svi razumeju ka čemu streme, a to je normalizacija odnosa koja otvara put ka EU, kako za Kosovo, tako i za Srbiju“.

Palmer se osvrnuo i na sporazum o slobodi kretanja, rekavši da postoji prostor da se unapredi implementacija ovog sporazuma.

Ovo je godina za uvođenje promena u Bosni i Hercegovini

Palmer je u Sarajevu izjavio da je 2021. godina za uvođenje promena i dodao da su BiH neophodne ustavne reforme koje bi omogućile sprovođenje svih relevantnih presuda Suda za ljudska prava, ali i unapređenje izbornog procesa.

On se sastao sa članovima Interresorne radne grupe za izmenu izbornog zakonodavstva BiH, a u razgovorima je učestvovala i direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajhorst.

„U samom sistemu su uočene brojne potrebe za reformom, od transparentnosti i promena kako bi se unapredio sistem za naredne izbore“, rekao je Palmer, prenela je N1 BiH.

Dodao je da je pred Interresornom grupom ostalo mnogo posla da se sprovedu sve preporuke koje je izdao GRECO.

Rekao je i da se za naredne izbore mora poboljšati pravičnost i transparentnost.

Palmer i Ajhorst od 3. jula borave u poseti BiH koja je prvenstveno fokusirana na ustavnu i izbornu reformu, neophodnu za odlučan iskorak BiH na putu ka EU.

Oni su juče razgovarali s liderima SDA i HDZ BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, a potom i s predstavnicima opozicionih stranaka iz Federacije i RS o izmenama Izbornog zakona BiH.

Komentari

Vaš komentar