Palmer i Godfri: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine put ka EU

Vesti 15. mar 202122:343 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izrazili su uverenje da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine otvoriti put ka Evropskoj uniji i Srbiji i Kosovu.

„Sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova će otvoriti put ka EU, a SAD žele da obe strane budu partneri“, rekao je Palmer na video sastanku na Fejsbuku sa Godfrijem, tokom kojeg su obojica odgovarali na pitanja građana.

Palmer i Godfri su ponovili da nema rešenja za dijalog Beograda i Prištine bez pregovora koji u jednom trenutku zahteva kompromis.

„Naš nacionalni stav je da u procesu normalizacije odnosa dođe do međusobnog priznavanja“, rekao je Palmer i dodao da Srbija i Kosovo treba da se međusobno priznaju kao partneri.

Obojica su odgavarajući na pitanja građana, naveli da Američka razvojna finansijska korporacija (DFC) nastavlja rad u Beogradu.

„DFC je važan deo američke politike. Šef američke diplomatije Entoni Blinken je rekao da se rad nastavlja“, rekao je Godfri i dodao da SAD nastavljaju saradnju sa srpskim vlastima o raznim projektima.

Palmer, koji je i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, ponovio je da je DFC važna za saradnju SAD i Srbije, ali i SAD sa čitavim regionom.

Palmer i Godfri su izrazili zabrinutost zbog bezbednosti novinara i dodali da su mediji jedna od osnovnih komponenti demokratskog društva.

„Put ka EU podrazumeva ulogu medija i istraživačkog novinarstva“, rekao je Palmer i dodao da su potrebne reforme uz transparentnost.

Godfri je rekao Palmeru da se Srbija dobro bori protiv koronavirusa i naglasio velikodušnost Srbije u podeli vakcina.

Palmer je tokom razgovora pomenuo atmosferu u Srbiji u koju je prvi put došao 1993. godine i koliko se toga od tada promenilo. Dodao je da je Beograd njegov omiljeni grad u Evropi i da jedva čeka priliku da poseti Srbiju.

Visoki američki zvaničnik je danas putem video linka razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. U petak je razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Nikom Selakovićem i predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem. Tim sastancima je prisustvovao i Godfri.

Tokom razgovora na Fejsbuku koji je protekao u opuštenoj atmosferi, Godfri je pio srpsko vino, a Palmer kafu. Njih dvojica su povremeno izgovarali neku reč na srpskom, a Palmer, koji se javljao iz SAD, rekao je da mu od jela najviše nedostaju ajvar i kajmak.

Video sastanak na Fejsbuku organizovan je na stranici američke ambasade u Beogradu.

Komentari

Vaš komentar