Palmer i Brnabić: Kompromis je osnov budućeg sporazuma Beograda i Prištine

Vesti 12. mar 202121:17 > 13. mar 2021 09:32 12 komentara
ANA BRNABIC, METJU PALMER
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da je kompromis osnova ne samo dijaloga Beograda i Prištine, već i budućeg sporazuma dve strane.

Palmer je istakao da SAD podržavaju proces koji vodi Evropska unija i dodao da očekuje da će ubrzo uslediti nastavak dijaloga, a istakao je važnost sprovođenja Briselskog sporazuma, ocenjujući da se ne kreće od početka, jer su mnogi segmenti, koji se odnose na poboljšanje života građana, već sprovedeni, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Američki zvaničnik je poručio da je prevashodni interes SAD stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio je konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, poput „malog Šengena“.

Brnabić je istakla da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD, napomenuvši da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naših zemalja.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, premijerka je naglasila da će Beograd ostati posvećen dijalogu i da je spreman za njegov nastavak, ali će, kako je objasnila, nastaviti i da insistira na potpunoj primeni dosadašnjih sporazuma.

Podrška SAD na evropskom putu Srbije

Brnabić je ponovila da je Srbija posvećena unapređenju odnosa sa susedima, a da je tokom pandemije doprinos saradnji sa zemljama u regionu posebno bio vidljiv kroz upućivanje vakcina, humanitarne i medicinske pomoći.

Kada su u pitanju evrointegracije, Brnabić je istakla da je Srbija prihvatila novu metodologiju Evropske unije i da u narednom periodu očekuje pozitivne signale iz Brisela.

Brnabić i Palmer razgovarali su i o mogućnostima povećanja ekonomske saradnje i američkih investicija na našem tržištu, uz ocenu da su američke kompanije koje posluju u Srbiji zadovoljne postojećim uslovima.

Srbija može da računa na podršku SAD na svom evropskom putu, naglasio je Palmer i istakao da je ostvaren napredak u evrointegracijama i reformama, pre svega u domenu ekonomije.

Specijalni predstavnik Stejt departmenta iskoristio je priliku da pohvali pozitivan trend imunizacije stanovništva u Srbiji i da zahvali za uspešno sprovedenu vakcinaciju službenika američke ambasade u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare