Palestina pozvala Kosovo da poništi sporazum o diplomatskim odnosima s Izraelom

Vesti 04. feb 202112:08 2 komentara
AFP/Thomas Coex

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je razočarano zbog sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa koji je Kosovo potpisalo sa Izraelom i namere da otvori ambasadu u Jerusalimu i izrazilo nadu da će Kosovo preispitati i poništiti taj akt.

„Korak koje je Kosovo preduzelo potpisivanjem sporazuma sa okupatorskom državom i proglašenje njegove namere da otvori Ambasadu u okupiranom Jerusalimu, je korak kojim se potpuno suprotstavlja svim naporima koje vrši Kosovo da bi ubedilo države sveta da ga priznaju“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Države Palestine.

U saopštenju dostavljenom iz Ambasade Palestine u Srbiji, ocenjuje se da je sporazum koji su Kosovo i Izrael potpisali 1. februara „razočaravajući“ jer se od Kosova koje „pokušava da nađe mesto među nezavisnim državama očekuje da se doslovno pridržava međunarodnog legitimiteta i međunarodnog prava“.

Potpisanim sporazumom, kako se ističe, Kosovo „Državi Palestini, arapskim državama, islamskim državama, državama članicama Pokreta nesvrstanih i članicama Afričke unije i ostalim regionalnim grupama zemalja u svetu, pokazuje da ignoriše i da eksplicitno i otvoreno krši međunarodno pravo, međunarodni legalitet i rezolucije, što komplikuje položaj bilo koje države da razmotri priznavanje Kosova kao države“.

„Ministarstvo se nada da će institucije koje su donosioci odluka na Kosovu preispitati taj korak i tu brzu odluku poništiti i korigovati taj pogrešan akt. Time bi Kosovo moglo da da primer svoje posvećenosti međunarodnom legitimitetu i međunarodnom pravu“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare