Pakao na zemlji usred Banata, radnici iz Vijetnama moguće žrtve trgovine ljudima

Vesti 15. nov 202120:06 > 23:01 72 komentara

Dva dana nakon što je ekipa N1 posetila naselje u koje su smešteni radnici iz Vijetnama angažovani na gradilištu "Linglonga", radnike su posetile i Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 i organizacija ASTRA koja se bori protiv trgovine ljudima. U razgovoru sa radnicima, uz pomoć prevodioca, došli su do informacija koje ukazuju na mogućnost da su radnici iz Vijetnama žrtve trgovine ljudima.

Ono što je snimila kamera N1, potvrdilo je i istraživanje nevladinog sektora – 500 vijetnamskih radnika živi u barakama manjim od zatvorskih standarda, bez osnovnih uslova za život i bez ličnih dokumenata.

POVEZANE VESTI:

„Ono što je najvažnije, pasoši nisu sa njima, oni nemaju mogućnost da napuste zemlju i plaćaju penale ukoliko prekinu ugovor“, ističe Danilo Ćurčić iz Inicijative A11.

„Ugovor je je zaključen na 12 meseci, ali se ne zna kada je početak ugovora, dakle ne postoji nigde datum kada je taj ugovor zaključen. Njihovo uključivanje u sindikalne ili druge aktivnosti koje bi imale za cilj da informišu bilo koga drugog kako izgleda rad, dovodi do raskida ugovora. Taj raskid ugovora podrazumeva da oni sami moraju da plate kartu za povratak u Vijetnam“, objašnjava on.

Nije jasno ni da li imaju prijavu boravka i radnu dozvolu, jasno je, međutim, da su ugovori koje su potpisali sa kompanijom registrovanom u Srbiji, u suprotnosti sa srpskim Zakonom o radu – rade devet sati dnevno, a ako zakasne, ostaju bez dnevnice. I tako 26 dana u mesecu, ako propuste makar i jedan dan, ostaju bez plate za ceo mesec.

„Radnici apsolutno nemaju nikakav kontakt ni sa kim. Oni nemaju kontakt ni sa kim mogu čak da razgovaraju na svom jeziku. Oni nemaju nijednog menadžera, nijednog zaduženog za njih ko bi u stvari mogao da rešava njihove probleme, niti imaju predstavnika kompanije koja je ovde sa njima zaključila ugovor“, navodi Ćurčić.

„Oni su u Vijetnamu sa razliitim kompanijama za najam radne snage, kako se zovu, zapravo zaključili ugovore, dali novac za dolazak u Srbiju da bi radili, dogovorili su jedne uslove koji apsultno nisu ispoštovani, i u suštini sada nemaju kome da se obrate“, dodaje on.

„Ono što je još gora situacija jeste da oni nemaju diplomatsko-konzularno u Srbiji. Oni, dakle, nemaju ovde čak ni diplomatsko-konzularnu zaštitu“, upozorava Ćurčić.

linglong zrenjanin radnici iz vijetnama n1
N1

Nemaju ni zdravstvenu zaštitu, a zdravlje im je ugroženo. Jedna od baraka smeštena je tik uz skladište opasnog otpada. Desetak metara dalje izlivaju se i fekalije, jer kanalizacije nema. Nemaju dovoljno zaštitne opreme za rad ni dovoljno hrane, pa sami uzgajaju živinu ili love divljač, zamkama postavljenim u atarima oko gradilišta Linglonga. Od kineskih menadžera tražili su da se vakcinišu protiv koronavirusa – rečeno im je da kineskih vakcina nema dovoljno.

„Ovo je nešto što se ne viđa, ovo je bukvalno pakao na zemlji u kom ljudi žive, a koji su zapravo došli ovde da grade fabriku i da zarade novac.

Sve što su zatekli, aktivisti organizacija Astra i A11 predstavili su na 16 stranica izveštaja, u kom iznose i više činjenica koje ukazuju na mogućnost da su radnici iz Vijetnama žrtve trgovine ljudima:

  • radnici nisu u posedu svojih ličnih dokumenta
  • ograničena im je komunikacija i kretanje
  • 26 radnih dana mesečno
  • drakonsko finansijsko kažnjavanje za nedolazak na posao ili kašnjenja
  • pretnje i zastrašivanje od strane poslodavca
  • nemogućnost prestanka sa radom i povratka kući

A11 i Astra uputlile su hitan zahtev nadležnima da reaguju – na listi institucija našlo se dva tužilaštava, dva ministarstava i više inspekcija – do objavljivanja ovog priloga nikakve reakcije nije bilo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare