Pajtić: Vučićev govor za ispovedaonicu, olakšavanje duše mu nije nadležnost

Vesti 31. maj 202220:50 19 komentara
N1

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i nekadašnji predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić smatra da se iz govora Aleksandra Vučića na polaganju zakletve malo toga može zaključiti, kao i da mu je cilj da se zadovolje sve strane u hladnom ratu oko nas. "Ako se pozivate na Evropu i govorite o Evropi, onda harmonizujete politiku sa Evropom", dodaje Pajtić.

Kako je rekao, predsednik ne samo da nema legitimitet, jer, dodaje, ne stiče se legitimitet kupovinom glasova, kontrolom medija…

„S obzirom da je sve to krivično delo, on nije izabran na legalan način, građani su imali razloga da izraze protest. Promenilo se to da se deo opozicije pomirio s tim da je u Srbiji izborni proces nešto što podrazumeva kupovinu glasova, zastrašivanje i medijsku kontrolu, ne znam kako da obrazložim onoi što opozicija čini. Opoz ne preduzima nikakve korake koji bi vodili ka ulici. Čini se da tonemo u političku apatiju“, smatra Pajtić.

POVEZANE VESTI:

Uprkos tome što je Vučić poručio da će biti predsednih svih, Pajtić smatra da on to neće biti.

„Biva inaugurisan pred jednopartijskim pralamentom i to je dovoljna poruka kako će se odnositi prema pluralizmu. Ova proslava nije veličanstvena, jer su spoljnopolitičke okolnosti takve da koga god pozove na proslavu kajaće se. Danas su iz perspektive Zapada i Rusije stvari crno bele, malo bi zvanica bilo i teško bi ih bilo probrati“, dodaje Pajtić.

Profesor smatra da se iz Vučićevog govora malo moglo zaključiti.

„To je govor namenjen ispovedanonici, psihijatrijskom kauču, olakšavanje duše nije u opisu nadležnosti predsednika. Mi kao država ne odajemo utisak da želimo da se priključimo Evropi. Govorim o tome da je Srbija već deset godina u ambijentu gde su mediji kontrolisani, proganjaju se ljudi, izbori održavaju bez ikakve mogućnosti da pobedi bilo ko sem vladajuće stranke i evropski zvaničnici su licemerni kad govore da Srbija ima perspektivu. Srbija nema evropsku perspektivu“, kaže Pajtić.

Poručuje da Vučić formalno može da bude predsednik mesne zajednice – i dalje će biti prvi čovek države.

„Dok god kontroliše stranku, medije, mafiju, državni aparat, od njega će zavisiti. U govoru nije obećao ni više prava, ni pluralizam, opozcijiju nije pomenuo. Ponaša se kao diktator u jednopartijskoj državi“, dodao je.

„Mislim da će završiti kao bivši hrvatski premijer Sanader. Nije se Savamala srušila sama, nije se Belivukov klan napravio sam. Sve oni znaju, svesni su povezanosti državnog vrha sa vrhom mafije. On je time ucenjen, hteo to ili ne. Sva vlast je na njemu, pa i sva odgovornost. Njemu odgovara da sad ne ratuje sa opozicijom. On se ne iživljava nad opozicijom samo zato što je njemu teško, kad mu ne bude teško ponovo će se tako ponašati. Zašto mu opozicija dozvoljava, zašto mu omogućava da hendluje spoljne pritiske? To je pitanje za njih“, rekao je Pajtić.

Kada je reč o formiranju nove Vlade, Pajtić je rekao da je svejedno kada će to biti jer se „Vlada neće ništa pitati“.

„Njemu je potrebna Vlada koja bi na određenom nivou uvela neke sankcije. Upravo zbog njegove bezbednosti neke sankcije će uvesti, ali neće ih tako ni zvati. To će se nazvati merama, spinovaće se u režimskim medijima, njemu je potrebna Vlada da prebaci svu odgovornost za čuda koja se dešavaju. Na isturenim pozicijama neće biti onih koji će iritirati EU i SAD. Idealno bi bilo kada bi Samo s manjinama napravio Vladu, bez SPS-a. Problem je što mora da prebaci odgovornost i u tom smislu će tražiti model da i SPS bude deo Vlade, jer mu ne odgovara da SPS proknjiži pozitivne poene na uvođenje sankcija Rusiji“, dodaje.

Na što su tokom polaganja zaklteve ispred parlamenta bili predstavnici svega nekoliko opozicionih stranaka, Pajtić je rekao da se vrši reformatiranje političke scene.

„Mislim da je taktički sastanak Đilasa i Vučića bio pogrešan, tajming, način, ne sumnjam da je Đilas imao dobre namere ali je neko ko mu je rekao da je to dobra ideja jako zakazao, jer su emitovane poruke da je cela opozicija počela da se ograđuje. Mislim da je svako dalje raslojavanje štetno. Svaka dezintegracija je loša. Po meni, Savez za Srbiju je bio solidan temelj da se animiraju birači. Već Ujedinjena opozicija je bila uža, sada vidimo dalje sužavanje. Danas nijedna opoziciona stranka sama nema mogućnost da pređe cenzus“, smatra Pajtić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare