Pajtić: Vučić preko Stefanovića pere imidž autokrate

Vesti 14. maj 202119:02 > 19:03 13 komentara
N1

"Otvoreni sukob bi podrazumevao da se Nebojša Stefanović brani napadajući Vučića. I da bi to moglo značiti otkrivanje nekih Stefanovićevih saznanja. Ovako Vučić koristi ovo glasanje po odborima da bi prao svoj imidž autokrate", kaže za Nova.rs bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, komentarišući trenutnu situaciju u Srpskoj naprednoj stranci i izglasavanje nepoverenja ministru odbrane po odborima SNS u Srbiji.

Na pitanje kako komentariše to što se trenutno dešava u SNS i što po odborima u Srbiji izglasavaju nepoverenje ministru Nebojši Stefanoviću, Pajtić kaže:

„To je očekivana diferencijacija unutar redova Srpske napredne stranke. Vučić je sačekao da prođe medijski huk u odnosu na Krušik i sve one situacije gde su im se interesi sukobljavali. Odlučio je da se pred izbore reši bagaža koji opterećuje i njega i stranku i da pod plaštom unutrašnje demokratije stvori utisak da organizacija neće Stefanovića, a on kao demokratski lider sluša odluke članstva. Znalo se da će do ovog obračuna doći, kad se stišaju medijski napisi. Jer, pored toga što je Stefanović hodajući skandal, Vučić ne može da mu oprosti ni to što je policija radeći svoj posao i prisluškujući kriminalce u mnogim od tih razgovora zatekla i njega i članove njegove porodice“.

povezane vesti

Upitan zašto Vučić Stefanovića jednostavno nije smenio, Pajtić kaže da bi otvoreni sukob podrazumevao da se Nebojša Stefanović brani napadajući Vučića.

„I da bi to moglo značiti otkrivanje nekih Stefanovićevih saznanja. Ovako Vučić koristi ovo glasanje po odborima da bi prao svoj imidž autokrate, a jasno je da je on ‘demokrata u duši0. U stvari jasno je da je sve ovo samo fingiranje“, navodi Pajtić za „Nova.rs“.

On kaže da smatra da Stefanović neće biti smenjen.

„Neće doći do razrešenja, već će doći do situacije da nakon sledećih izbora Stefanović, a evo vidimo i Lončar neće biti u Vladi, kao ni na listi za parlamentarne izbore“, kaže.

Pajtić sumnja i da bi čak iako posle toga donesu odluku da se bave politikom, njima to uspelo.

„Oni imaju, u to ne sumnjam, značajne resurse, ali u samoj politici pored resursa treba imati i znanja i talenta, što oni sasvim sigurno nemaju“, kaže.

Na pitanje kakav bi trebalo da bude kandidat opozicije koji bi Šapiću izašao na crtu u Beogradu, on ističe da nije neophodno da opozicija izađe jedinstveno, niti da podržava jednog kandidata za gradonačelnika.

„Stranke će svakako morati na čelo liste da izbace jedno ime, koje će za građane biti prepoznatljivo, u smislu onog ko bi mogao biti gradonačelnik. Mislim da to treba da bude ostvarena javna ličnost, izrazito prepoznatljiva i popularna javna ličnost koja se politikom do sada nije bavila. Mislim da niko od onih koji se trenutno kativno bave politikom ne treba da bude u prvim redovima, jer su satanizovani i redukovan im je potencijal da privuku značajan broj onih koji nisu opredeljeni ni za vlast ni za opoziciju“, smatra Pajtić.

O ideji predizbora kaže da oni u demokratskom društvu imaju najviše smisla unutar jedne stranke ili jedne koalicije.

„Kad je reč o više stranaka različite orjentacije koje će svakako ići u više kolona, čemu onda tu predizbori služe? Dakle, oni imaju smisla ako cela opozicija izađe potpuno jedinstveno na izbore. U suprotnom nisu baš realistični. Često se povlači paralela sa Budimpeštom, a zaboravlja se da je cela opozicija izašla na te izbore ujedinjeno. Ovako nije realno da će neko stati iza kandidata druge stranke, ako ne idu jedinstveno. Mislim da je kontradiktorno“, rekao je Pajtić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare