Pajtić: Vučević nije podneo krivičnu prijavu, popio je kafu sa tužiocem

Vesti 04. avg 202114:05 > 15:15 11 komentara
N1

Bivši predsednik Demokratske stranke i profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić kaže za N1 da potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Miloš Vučević nije podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića "povodom svih laži mafijaškog klana Veljka Belivuka i njima bliskih tajkunskih političara i njihovih medija u zemlji i inostranstvu", već je verovatno ispio kafu sa javnim tužiocem, jer je on, kako kaže, dežurni ispijač kafa.

Pajtić kaže da je tužno da su dva pravnika, Vučić i Vučević, inicirala i izvela tu lakrdiju sa pravosudnim sistemom Srbije.

Povezane vesti:

„Krivična prijava podrazumeva da iznesete određena saznanja, usmeno ili pismeno. Ne postoji krivična prijava kojom ukazujete da je neko nevin, već da je neko izvršio krivično delo. Da je bilo koji drugi građanin otišao sa takvim podneskom, bio bi poslat napolje, na ulicu. Tužilaštvo jedino što može, ako bi se držalo zakona, je da izda saopštenje u jednoj rečenici da Vučević nije podneo prijavu“, kazao je on.

Kaže da se krivična podnosi za dela koja se gone po službenoj dužnosti i da je tužilaštvo moralo da reaguje na osnovu saznanja iz medija.

„Nije neophodno da se podnese krivična prijava. Oni neće odreagovati po zakonu i reci da Vučević nije nije podneo krivičnu prijavu, uloga tužilaštva nije da utvrđuje nečiju nevinost. Imaju obavezu da uzmu izjavu od lica na koja je ukazivano kao na pomagače, podstrekače, ono ima obavezu da istražuje te navode i ignorisanje bi bilo u suprotnosti sa onim što je osnovna nadležnost tužilaštva. Belivukov klan je uživao podršku režima, moraju se ispitati svi ti navodi, rekao je Bojan Pajtić.

Ističe da se radi o marketinškom postupku, jer je notorna činjenica da je klan Belivuka nastao za vreme vladavina Aleksandra Vučića i da je imao logističku podršku.

„Oni su služili za razračunavanje sa novinarima, za kupovinu glasova, ne može se Vučić oprati od činjenice da postoji klan Belivuk. Da njie bio FBI, u Srbiji ne bi bilo ni procesuiranja Beluvuka i njegove družine. To je još jedna kvazi krivična prijava, radi se o papirima u kojima su citirane neke izjave iz medija, to pismeno služi da Aleksandar Vučić pokuša da se opere od činjenice da je Belivuk bio deo Srpske napredne stranke i svu odgovornost svali na opozicione aktiviste i medije“, kaže Bojan Pajtić.

Podsetio je na slučaj kada je opozicija formirala skupštinsku većinu u Vladimircima, ali nije bilo moguće da uđu u zgradu opštine.

„Klan Belivuka je sprečavao ljude da uđu u zrgadu, to ne bi bilo moguće bez Belivuka. Država angažuju za takve poslove klanove, oni su iskoristili činjenicu da su Vladimirci mala opština, bez nekih većih medija, Belivuk i klan su bili na usluzi SNS-a“, zaključio je Bojan Pajtić.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije „Studio Live“:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare