Pajtić: Gradi se kult ličnosti Vučića, to možemo videti samo u Severnoj Koreji

Vesti 11. avg 202210:23 > 10:24 27 komentara
N1

"Stvara se paralelna realnost gde odsecate grane zdravog drveća da biste ih nalepili na suvo drveće, a to je već kult ličnosti, to već liči na Rumuniju iz Čaušeskuovog vremena. To liči na situaciju koju danas možemo videti samo u Severnoj Koreji. Takvih situacija nema ni na Kubi. I to je nešto što može da zabrine svakog građanina", izjavio je u emisiji Novi dan profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić.

On je optužio predsednik aVučića da svojim javnim podstupcima i izjavama „drži građane u strahu“.

„Problem je u tome što režim ne sluša građane i potrebe građana, nego se pre svega vodi rejtingom. Imamo na čelu države čoveka koji konstantno produkuje krizu, diže pritisak građanima i stvara kataklizmičnu atmosferu. Priča nam o tome kako neće biti dovoljno hrane, što nije tačno i tople vode. Kada se utvrdi da se to nije dogodilo, onda se predstavlja kao Supermen iz Feketića“, kaže Pajtić.

Prema njegovim rečima, cilj takvog ponašanja Vučića je njegovo veličanje, i pritom se uopšte ne vodi računa o građanima Srbije.

Povezane vesti

„U tom smislu je i problem sa poljoprivrednicima, koji su dovedeni u ovu situaciju, između ostalog, i zbog toga što im je zabranjen izvoz, a to je urađeno kako bi se stvorila psihoza kako ćemo gladovati, ali će nas Vučić spasiti da ne budemo gladni, i to će nam saopštiti u decembru“, kazao je gost N1.

Dodaje da  nije bilo potrebe za zabranom izvoza, jer kako tvrdi, mi te proizvode imamo i za domaće potrebe, kao i za izvoz.

„Nije tu bilo nikakvog bezbednosnog ni egzistencijalnog razloga“, ističe Pajtić.

Pored ovoga, napominje da su za ovakvo stanje u poljoprivredi krivi suša, povećanje cena repromaterijala, kao i manje subvencije.

„Ako dajete stranim investitorima 10.000 evra za nešto što je proizvodnja, koju uopšte ne treba subvencionisati, onda morate voditi računa i o svojim poljoprivrednicima“, ukazuje Pajtić.

Ocenjuje da je metodologija ovog režima ista kao i ongo koji je vladao devedesetih godina prošlog veka.

„Oni su i devedesetih produkovali taj strah, kako će nas svi poubijati, poklati, kao i da smo ugroženi sa svih strana. Mi imamo predsednika države koji kaže da je veća verovatnoća da će izbiti nuklearni rat, nego da neće. I to kaže na nacionalonoj frekvenciji, što gledaju milioni čljudi. I šta očekivati posle od građana nego da stalno budu zastrašeni. To se radi jer uplašeni čovek nikada ne glasa za promene, nego glasa za konstantno stanje“, navodi Pajtić.

Smatra da je ova vlast „svakom smislu štetočinska“, kao i da urušava institucije i ekonomiju.

„Inaugurisana je korupcija na najvećem mogućem nivou, do te mere da predsednik brani narko dilera, što se nije dešavalo ni u Kolumbiji za vreme Eskobara“, podseća sagovornik N1.

On je naveo da poslednji događaji govore da smo počeli da stvaramo kult ličnosti Vučića, kao i da su pojedini potezi vlasti potpuno iracionalni.

Govoreći o opoziciji, on je zamerio što svađe i teške reči izlaze u javnost.

„To se oduvek dešavalo, da se u jednom trenutku sa nekim posvađate, pa se pomirite nakon pola sata. Ali, kada ste to pustili u etar, to ne možete viđše zaustaviti i stvorili ste jedan utisak kako se u opoziciji samo sukobljavaju jedni sa drugima, kako je njima trvenje važnije i značajnije od interesa građana“, objasnio je Pajtić.

Precizira da međusobne razlike među opozicionim strankama uvek postoje, ali da u ovakvim uslovima, „nemaju pravo da te vrstu razmirica koje su potpuno banalne i beznačajne – izlaze u javnost“.

„Sa tim se u javnost ne izlazi. To neka zadrže i sačuvaju za sebe“, poručuje profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Njegova procena je da bi u ovakvoj atmosferi, u slučaju da se održe novi izbori, opozicija dobila manje glasova nego na prethodnim.

„Mislim da je opozicija na prošlim izborima imala sreće, pa su mnogi prešli cenzus ‘za dlaku’. Teško je očekivati da se tako nešto ponovi svaki put. U tom smislu, ako bi izašli u istoj formaciji, verujem da bi bilo ‘palih glasova'“, kaže on i dodaje da ne veruje da će Vučić raspisati izbore u Beogradu sem u slučaju da proceni da će mu se to raspisivanje isplatiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare