Pahor u Beogradu – razbijanje fame o non pejperu, oštre reči Vučića i izvinjenje

Vesti 14. maj 202119:16 40 komentara

Fama o slovenačkom navodnom "non pejperu" koji predviđa promenu granica na Zapadnom Balkanu, razbijena je posle susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i slovenačkog predsednika Boruta Pahora u Beogradu. Pahor je rekao da je zvaničan stav Slovenije da granice na zapadnom Balkanu ne treba menjati i da je to princip koji će Ljubljana zastupati u Briselu. Predsednik Srbije smatra da je takav stav, ne Slovenije, već zapadnih sila zapravo neprincipijelan jer su granice već menjane na štetu Srbije.

Bio je to na prvi pogled, uobičajeni bilateralni susret dvojice predsednika čije zemlje blisko sarađuju, posebno ekonomski. Ipak, konferencija za novinare otkrila je da postoji značajno neslaganje o tome da li granice među državama zapadnog Balkana treba da budu nepromenjive. Slovenački predsednik upravo takav princip želi da ugradi u zaključke predstojećeg samita Brdo-Brioni, dok predsednik Srbije time nije zadovoljan.

„A kad ste počeli da primenjujete taj princip o nepromenjivosti granica? Da nije možda bilo 90-ih, 1991? Ili ’98. i ’99. ili 2008?“, zapitao je predsednik Srbije.

povezane vesti

Vučić se izvinio Pahoru na oštrim rečima, koje kako kaže, nisu njemu upućene već drugim liderima na Zapadu.

„To ima veze sa brutalnim licemerjem dela zapadnih sila koje nemaju nikakve principe, koje izmisle principe po potrebi“, kaže Vučić.

Težina zaključaka samita Brdo – Brioni koji se održava u ponedeljak postaje znatno veća sa namerom predsednika Slovenije da te zaključke pošalje u Brisel gde bi oni postali deo zvanične agende EU. Pahor želi da EU što pre primi u članstvo zemlje zapadnog Balkana kako bi suzbila uticaj Kine i Rusije.

„Ne verujem u to da je moguća mirna promena granica. Možda bi tako počela, ubeđen sam da se ne bi tako završila zbog kompleksnosti odnosa u tom delu jugoistočne Evrope. Mislim da je najbolje da umesto toga, postignemo saglasnost sa službenim Briselom da je proširenje EU najbolje rešenje za mir i bezbednost, pa i za blagostanje u ovom delu Evrope. Treba lidere EU da ubedimo u takvo rešenje“, rekao je Pahor.

Relaksiraniji deo Pahorove posete Beogradu usledio je posle konferencije za novinare. Dvojica predsednika obišla su Beograd na vodi. Kratka pauza pre nego što u ponedeljak u Sloveniji ponovo budu suočeni sa do sada nerešivim balkanskim problemima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare