Pahor o ZSO u Prištini: Dogovori moraju da se poštuju

Vesti 29. nov. 202118:02 > 20:165 komentara
Podeli:

Posle posete Beogradu, predsednik Slovenije Borut Pahor boravio je i na Kosovu. Razgovarao je sa zvaničnicima, a obišao je i slovenački kontingent u okviru KFOR-a. Pahor je poručio da se mora poštovati sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Teme sastanka predsednika Pahora i predsednice Kosova Vjose Osmani bile su su, kako je saopšteno, dijalog Beograda i Prištine, vizna liberalizacija za Kosovo, ali i inicijativa „Otvoreni Balkan“.

Pahor je poručio da nesporazume treba prevazići i da se dijalog između Prištine i Beograda nastavi.

Povezane vesti:

„Najvažnija pitanja se mogu rešiti dijalogom, a prvi uslov je poštovanje dogovorenog. Mi razumemo odluku Ustavnog suda, ali kao treću stranu koja nije potpisnica ovog sporazuma. Ukoliko nije drugačije dogovoreno, ovaj sporazum se mora poštovati i dijalogu se uvek mora vraćati“, poručio je Pahor.

Pahorova izjava usledila je nakon obraćanja predsednice Osmani, koja je spomenula da Zajednica srpskih opština nije u skladu sa kosovskim Ustavom, kao i da Srbija nije primenila dve trećine sporazuma.

„Vreme je da kažemo ko ne sprovodi dogovore, a to je Srbija. Srbija nije primenila dve trećine dogovora koje smo postigli u Briselu. Srbija nastavlja da finansira i utiče na ilegalne strukture na Kosovu koje stvaraju probleme. Kosovo je sprovelo više od 90 odsto sporazuma, deo koji nije sproveden o ZSO treba da se razmotri od strane Ustavnog suda, a sud je rekao da ZSO nije su skladu sa Ustavom. ZSO ne može da ima izvršna prava”, poručila je.

Osmani je nakon sastanka kazala da je Kosovo zainteresovano za produbljivanje saradnje sa Slovenijom u mnogim oblastima.

„Slovenija je podržala napore Kosova za nezavisnost, kao što je podržavala Kosovo u posleratnim godinama. Zainteresovani smo za produbljivanje ove saradnje u oblasti bezbednosti, obrazovanja, zdravstva, zelene agende, kulture i mnogih drugih pitanja od zajedničkog interesa. Kosovo ima jasan put, evroatlantski put. Nema drugog puta osim Evropske unije i NATO-a, kao dva tela gde imamo državu“, kazala je na konferencij nakon razgovora Osmani prenosi Koha.

Od slovenačkog kolege je zatražila da ubedi države koje ne žele da ukinu vize za građane Kosova, da to učine.

„Želim još jednom da naglasim da je vizna liberalizacija odložena i da to podriva kredibilitet EU. Ova liberalizacija mora da se desi što je pre moguće. Zbog toga se zahvaljujem Pahoru na snažnoj podršci i tražim njegovu podršku da ubedi onih nekoliko zemalja koje oklevaju u vezi sa ovim procesom“, rekao je Osmani.

Povodom dijaloga sa Beogradom, Osmani je navela da je kosovska strana bila konstruktivna, ali je utisak, prema njenim rečima, da srpska strana nije zainteresovana za postizanje sporazuma.

„Kosovo je bilo konstruktivna strana, ali naš utisak je da Srbija nije zainteresovana za postizanje sporazuma kao zakonsku obavezu. Međusobno priznavanje bi trebalo da bude u centru pažnje. Naš komšija ne želi mir na Zapadnom Balkanu i nadam se da je to EU jasno“, tvrdi Osmani.

Ponovila je i da, kako je kazala, Srbija „nastavlja da destabilizuje Kosovo i region“, „preko ruskih uticaja“, ali i preko „nelegalnih struktura na Severu“.

Kada je reč o „Otvorenom Balkanu“, Pahor smatra da je inicijativa zasnovana na ambicioznim ciljevima Berlinskog procesa i da odgovara svima, međutim isto mišljenje nije izrazila Osmani koja je rekla da je „Otvoreni Balkan“ prostor za ekspanziju srpske hegemonije i da se teži da Kosovo pristupi takvoj inicijativi kao njena pokrajina, dok je, kako je izjavila, realnost sasvim drugačija.

Pahor se nakon sastanka sa Osmani sastao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem, a na kraju posete Kosovu posetio je kontingent slovenačke vojske u okviru KFOR-a.

Komentari

Vaš komentar