Pad helikoptera i zavera ćutanja koja ne služi na čast ni novinarima ni medijima

Vesti 15. mar 202120:21 > 21:16 9 komentara

Pre dva dana navršilo se šest godina od pada transportnog helikoptera Vojske Srbije Mi-17, u kome je stradalo sedam osoba, na kilometar od aerodroma Nikola Tesla. Među brojnim pitanjima koja su još uvek otvorena, nameće se i ono o ulozi medija u toj tragediji. Nekadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da zvanična verzija - da te večeri na aerodromu Nikola Tesla nije bilo medijskih ekipa zbog dočeka helikoptera - nikome od novinara, ni redakcija, ne služi na čast.

Zaboravlja se njiva u blizini aerodroma Nikola Tesla. Zaboravlja se i stranica lista Dnevnik, izdanje 14. mart 2015, odštampani dokaz da se tog datuma srušilo i profesionalno novinarstvo – helikopter sleteo, beba spasena, ministar zdravlja prisustvovao dočeku. Pa da se prisetimo – nezvanično, dok je helikopter još bio u vazduhu nekoliko novinarskih ekipa poslato je na surčinski aerodrom, a drugim redakcijama rečeno je da zbog dočeka budu u pripravnosti – nijedan novinar, niti urednik to nije zvanično potvrdio.

„Najveći broj onih s kojima sam razgovarao nisu želeli da pričaju o tome svesni posledica jer pitanje izveštavanja i okupljanja ekipa na aerodromu „Nikola Tesla“ bi otvorilo mnogo krupnije dileme od onih o profesionalnoj etici, a one se tiču toga da je neko Omeru Mehiću zaista naredio da po svaku cenu sleti na aerodrom Nikola Tesla zbog slikanja“, kaže novinar Vukašin Obradović.

Tako je opstala svojevrsna zavera ćutanja koja ne služi na čast ni novinarima ni redakcijama, zaključuje nekadašnji predsednik NUNS-a.

A novinar Dušan Mašić objašnjava da je postojala inicijativa da novinarska udruženja formiraju sud časti i pozovu glavne urednike da pod profesionalnom zakletvom objasne šta se te večeri dešavalo i ko je i gde imao ekipu na terenu.

„Ne u želji da tražimo krivca već da se na neki način pokaže kako se koja redakcija ponašala te noći, da bi drugi novinari i mlađe kolege naučili nešto drugo. Da se to desilo, sigurno je da danas ne bismo imali medije kakve kakve imamo, a meni je i danas žao što takva vrsta inicijative nije uspela“, rekao je Mašić.

Pozvali smo i novinarku Ljiljanu Smajlović koja je te 2015. bila na čelu UNS-a, ali danas, kako nam je objasnila, nije imala vremana. Trebalo bi, kaže, da se priseti svih okolnosti, jer ne želi da priča napamet.

I dok je na njivi u blizini aerodroma Nikola Tesla tužilaštvo stavilo tačku – niko nije odgovoran za pad helikoptera i istraga neće biti pokrenuta, pitamo se da li je prekasno i da se elisa profesionalnog novinarstva u vezi s tim slučajem ponovo pokrene.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare