Ovo je karikatura sa Fejsbuka zbog koje su dvojica Nišlija završila u policiji

Vesti 11. apr 202213:54 > 17:42 25 komentara
karikatura major marko petrović niš n1
N1

U policijskoj upravi u Nišu saslušani su urednik portala Niška inicijativa Srđan Nonić i još jedan građanin, i to zbog objavljivanja i komentarisanja karikature majora policije Marka Petrovića na Fejsbuku.

Nonić je posle davanja izjave u policiji, za N1 rekao da je na svom privatnom Fejsbuk profilu objavio karikaturu Marka Petrovića, čiji je potpis bio na većini prekršajnih naloga koje su dobili učesnici i navodni organizatori ekoloških protesta krajem prošle godine u Nišu.

Reč je o, kako je rekao, bezazlenoj karikaturi, na kojoj Petrović ni ne lični na sebe, i koja je napravljena da bude „grotestkna, smešna i kritički nastorjena“.

Međutim, to je bilo dovoljno da Nonić i osoba koja je ispod karikature ostavila komentar: „Daj mi kontekst“, dobiju poziv da u svojstvu građana, po nalogu Tužilaštva, daju iskaz u policiji.

„Meni je malo glupo i pomalo me je sramota što se sve ovo izdešavalo zbog ovakve stvari (…) Od mene je traženo da objasnim predstavljam li opasnost po život majora Petrovića. Da li je ovo atentat karikaturom!? Mi plaćamo porez, vi primate plate, i vi se bavite karikaturom“, rekao je Nonić za N1.

(Detaljnije od dopisnika N1 Milana Stojanovića)

Dodao je i da mu je u policiji rečeno da tužilaštvo prikuplja podatke na zahtev majora Petrovića koji im se obratio.

„Na samoj slici ne stoji puno ime i prezime majora Marka Petrovića, na karikatiri, ni u postu, ne stoje ni ime ni prezime, niti pretnja i uvreda, niti bilo šta za šta bismo mogli da odgovaramo po bilo kom članu zakona“, istakao je Nonić i dodao da je, po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, tražio uvid u orignalnu prijavu majora Petrovića.

Poziv da da izjavu u policiji vidi kao „pritisak iz gluposti i neznanja“ i ističe da građani imaju pravo da kritikuju ljude kojima plaćaju platu.

Nonić je podsetio da ranije protiv majora Petrovića podneo prijavu Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a, i ocenio da Petrović očigledno radi svoj policijski posao tako što provodi vreme na Fejsbuku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare