Otvorena „Pandorina kutija“ – važno pomoći žrtvama i govoriti o zlostavljanju

Vesti 22. jan. 202119:27 > 19:307 komentara
Podeli:

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu pokrenuo je platformu "Protiv nasilja” i pozvao studente da prijave sve oblike zlostavljanja, a posebno seksualnog. Prijava već ima. Psiholozi naglašavaju da je neophodna duboka transformacija obrazovnog sistema, u koji bi bile uključene metode prepoznavanja, reagovanja i zaštite dece.

Nažalost, očekivano – tako kažu sa Fakulteta dramskih umetnosti, pošto se njihovoj tek osnovanoj platformi već obratilo nekoliko studenata koji su prijavili nasilje. Zbog poslednjih dešavanja koja su otvorila pandorinu kutiju seksualnog zlostavljanja, profesori kažu da će se tom problemu FDU posebno posvetiti, iako sa Miroslavom Aleksićem nemaju nikakve veze.

„Udvaranje nije uvek udvaranje, iako se to, u stvari, sa muške strane vrlo često tako tumači. Posebno kada ste na poziciji moći, to je nedopustivo, zato što u obrazovnom procesu svaka vrsta izražavanja seksualne naklonosti predstavlja zloupotrebu položaja“, kaže profesorka FDU Irena Risitić.

Zbog toga, kažu profesori, važno je progovoriti o zlostavljanju i pomoći žrtvama.

Povezane vesti

„Da se napravi nova paradigma. Nema više nazad. Nema više neumesnih komentara, nema više nasamo sa profesorom da odgovoraš, toga kod nas nije ni bilo, po pravilniku to je nemoguće, nema više prostora da kažeš, dobro, nema veze, on je takav, on se na taj način ophodi prema studentkinjama. Toga više neće biti“, rekla je dramturškinja i profesorka na FDU Biljana Srbljanović.

Za trajno rešavanje ovog problema neophodna je edukacija o temi seksualnog nasilja nad decom – u osnovnim školama, a možda čak i u predškolskom sistemu.

„Radi se o nečemu što naša društva i naša kultura spontano razvijaju kao reakcije, kao strukture ponašanja, odnošenja, a što vidimo, može da ima katastrofalne posledice po neke pripadnice i po neke pripadnike našeg društva. Obrazovanja nam treba puno, potrebna je, bukvalno, duboka, duboka tranformacija obrazovnog sistema da bi se inkorporiralo seksulano obrazovanje koje obuhvata, pre svega, metode prepoznavanja, metode reagovanja i metode zaštite dece, na prvom mestu, od potencijalnog seksualnog nasilja“, smatra psiholog Goran S. Milovanović.

Prema nalazima Svetske zdravstvene organizacije, jedna od pet devojčica i jedan od trinaest dečaka dožive neki oblik seksualnog nasilja. Istraživanja SZO pokazala su i da je verovatnoća samoubistava kod osoba koje su doživele seksualno nasilje skoro tri puta veća nego kod ostale populacije.

Komentari

Vaš komentar