Otvorena nova zgrada nemačke ambasade u Beogradu

Vesti 23. apr 202111:51 1 komentar
TANJUG/RADE PRELIC

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je da je Nemačka uz Srbiju na evropskom putu jer smatra da je zapadnom Balkanu mesto u Evropskoj uniji i da je Nemačka partner, ali partner koji ima i neke zahteve kakvi su reforme i pomirenje u regionu.

„Zalagaćemo se da proces proširenja doživi novi dinamiku“, rekao je Mas na otvaranju nove zgrade nemačke ambasade u Beogradu.

On je naveo da se lokacija ambasade najbolje može opisati rečima „u centru zbivanja“ i da se, pošto je na nekoliko koraka od Vlade, može reće da je u srcu političkog života.

„Moderna, impresivna zgrada, izraz suštine naših bliskih odnosa“, rekao Mas.

On je istakao da je prošlo 80 godina od napada nacističke nemačke avijacije na Beograd i da je uveren da je njegova zemlja svesna zločina, kao i da je odgovor posle Drugog svetskog rata bio proces evropskih integracija.

Evropa je procvetala u miru i blagostanju, rekao je Mas i naveo da je uveren da će evrointegracije pomoći da zapadni Balkan živi u miru i blgaostanju.

Dačić: Ambasada na starom mestu

Na otvaranju ambasade obratio se i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je rekao da je ambasada Nemačke na starom mestu, tamo gde su Beograđani navikli da je vide.

Dačić je zahvalio na podršci na evropskom putu i istakao da je ona važna jer dolazi od najuticajnije članice EU.

On je izrazio nameru Srbije da sa Nemačkom u punoj meri sarađuje u dijalogu sa Prištinom, koji je, prema njegovim rečima, trenutno u zastoju.

To su teški pregovori i potrebni su strpljenje i dobra volja, rekao je Dačić i poručio: „Srećno useljenje“.

Vrpcu su presekli Dačić, Mas, ambasador Nemačke Tomas Šib i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, a otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare