Otvorena izložba posvećena stradanju Srba u Sremu 1942. godine

Vesti 11. avg 202216:16 > 16:44 2 komentara
N1

U Arhivu Vojvodine u Novom Sadu je otvorena izložba arhivskih dokumenata "Ustaški zločini u Sremu 1942. godine – akcija Viktora Tomića" povodom 80 godina od stradanja Srba u Sremu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da je izložba „svedočanstvo o jednom strašnom zločinu, krik za pijetetom prema nevinim žrtvama jednog obezljudjenog vremena u kojem se taj zločin dogodio i apel da ni zločin ni njegove žrtve nikada ne smeju da budu zaboravljeni“.

On je podsetio da su ustaše tokom dva meseca leta 1942. godine, što odlukom Pokretnog prekog suda, što bez ikakve formalne odluke, ubile u Sremu oko 6.000 Srba, među kojima i slikara Savu Šumanovića.

Mirović je naveo i da je iz Srema tokom Drugog svetskog rata u logore u Hrvatskoj, posebno u Jasenovac, odvedeno i tamo ubijeno 11.000 Srba i 2.000 Jevreja.

„Zato ova izuzetna izložba i jeste jedno koliko bolno, toliko i važno podsećanje na jedno strašno vreme i opomena da se zločini nikada ne smeju ponoviti“, kazao je Mirović i dodao da je u Sremu od 1941. do 1945. godine stradalo 40.000 ljudi.

Ocenio je da je podsećanje na te zločine važno i zbog „decenijama prisutne, a danas sve snažnije tendencije u Hrvatskoj, da se oni umanje, relativizuju, a ponekad krajnje cinično pretvore i u tobožnje milosrdje prema Srbima“.

„Najbolji primer za to jeste uskraćivanje mogućnosti predsedniku naše zemlje Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac i oda poštu nevinim stradalnicima tog mesta patnje“, naveo je Mirović.

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović rekao je da je izložba nakon 30 godina ponovo postavljena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare