Izbori za savete nacionalnih manjina protiču bez problema

Vesti 13. nov 202208:08 13 komentara
brački spisak izbori
N1/Ilustracija

U Srbiji se održavaju izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina na kojima 19 nacionalnih manjina svoje predstavnike u nacionalnim savetima biraju na neposrednim izborima, dok četiri nacionalne manjine predstavnike biraju putem elektorskih skupština.

Sva biračka mesta, kojih je 949, za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina otvorena su u 7.00 časova, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

Svi birači upisani su u posebne biračke spiskove, a na neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina mogu da glasaju do 20.00 časova.

Novi Pazar
N1/Ilustracija

Glasanje za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru i Sjenici protiče bez problema, rečeno je u lokalnim organima RIK-a za sprovođenje tih izbora.

Predsednik tog tela u Novom Pazaru Esad Mahmutović rekao je da je na vreme otvoreno 67 biračkih mesta i da, za sada, glasanje prolazi u najboljem redu.

Ista situacija je i u Sjenici, gde se Bošnjaci izjašnjavaju na 35 biračkih mesta, kazao je predsednik radnog tela Adnan Ciljević.

Pravo glasa na izborima za novi saziv BNV ima 113.849 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak.

Mogu da glasaju za jednu od pet izbornih lista: „Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“, „Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković“, „Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“, „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ i „Bošnjačka lista – Esad Džudžo“.

N1

U opštini Bujanovac svih 26 biračkih mesta otvorena su na vreme, a izbori se odvijaju bez problema, rečeno je u Radnom telu RIK-a za bujanovačku opštinu.

Na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) učestvuje pet izbornih lista stranaka iz Bujanovca i Preševa, a za Nacionalni savet Roma kandidate imaju i bujanovački Romi na listi „Za jedinstvo Roma Srbije – Ibro Idić“, preneo je portal Bujnovačke.

Demokratska partija Nagipa Arifija je za predsednika NSA kandidovala Agima Halitija, lista Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija predložila je Ragmija Mustafu a lista Pokreta za demokratski progres Šćiprima Muslijua je kandidovala Nevzada Lutfijua.

Kandidat Alternative za promene je Levent Ćazimi, a Demokratske partije Albanaca Enver Mehmeti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare