Otvoren sajam naoružanja „Partner 2021“, predstavljeno oklopno vozilo „lazanski“

Vesti 12. okt. 202110:37 > 14:09110 komentara
Podeli:

Deseti jubilarni Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" svečano je otvoren u Beogradu, a prvi put je predstavljeno oklopno vozilo "lazanski“, nazvano po nedavno preminulom novinaru, vojnom komentatoru i diplomati Miroslavu Lazanskom.

Na svečanom otvaranju sjama naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“ predstavljeno je oklopno vozilo „lazanski“ – najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo koje je razvilo preduzeće „Jugoimport SDPR“, a koje je dobilo ime po nedavno preminulom Miroslavu Lazanskom, prenosi RTS.

Integracijom visokokvalitetnih komponenti svetske klase, posebnih materijala i tehnologije, dovelo je do razvoja oklopnog vozila koje može da se takmiči sa svim svetskim proizvođačima.

„Lazanski“ je modifikovana verzija postojećeg „lazara 3“. Glavna razlika između „lazara“ i „lazanskog“ je višenamenski top za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama…

Top kalibra 57 milimetara koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna i može da probije i oklop lakih tenkova.

Vozilo „lazanski“ izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova. U njega može da se smesti do 13 sedišta.

Novinu u odnosu na „lazar“ čini i potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet do 14 kilometara.

Miroslav Lazanski, po kojem je novo oklopno vozilo nazvano, preminuo je 3. avgusta u 71. godini. Bio je novinar, vojnopolitički komentator, analitičar, pisac i diplomata.

Na sajmu „Partner 2021“ predstavljeno je najsavremenije naoružanje domaće vojne industrije. Od noviteta, očekuje se predstavljanje dalekometne snajperske puške kalibra 20 milimetara ali i detaljnije upoznavanje sa takozvanim dronom samoubicom.

Pokrovitelj sajma je srpsko Ministarstvo odbrane, a suorganizator kompanija „Jugoimport SDPR“.

U četvrtak će biti dan otvoren za posetioce, koji će moći da pogledaju sve što je izloženo, uz kupljenu kartu i negativan pi-si-ar test.

Komentari

Vaš komentar