Otvoren novi objekat u Data centru, prema rečima Brnabić „srce naše bezbednosti“

Vesti 07. jul 202212:09 > 12:1516 komentara
Podeli:
OTVOREN "OBJEKAT 2" DRZAVNOG DATA CENTRA U KRAGUJEVCU
Izvor: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Državni data centar Objekat 2 u Kragujevcu pušten je u probni rad, a namenjen je za smeštaj opreme i podataka Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Bezbednosno-informativne agencije Srbije.

Vrednost investicije Objekta 2 je 25 miliona evra, a svečano ga je pustila u probni rad premijerka Srbije Ana Brnabić, a pored nje bio je i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

POVEZANE VESTI:

„Ova zgrada će biti srce naše bezbednosti. Ovo je novi stepen bezbednosti naše zemlje. Otvaramo posebnu infrastrukturu za borbu protiv sajber ratovanja. Rat u Ukrajini pokazao koliko je važno da držva bude osposobljena protiv sajber napada. Učinili smo još jedan važan i ozbiljan korak u dodatnoj bezbednosti građana i naše države. Na nivou zemlje treba da se oformi združeni tim svih bezbednosnih službi koji će onda na jednom mestu da obuhvati sve naše kapacitete, znanje, iskustvo i eksperte, da učinimo Srbiju bezbednijom od sajber napada i to će onda dodatno unaprediti kredibilitet i konkurentnost čitave naše zemlje pa i naše privrede i ekonomije“, rekla je u Kragujevcu premijerka Ana Brnabić.

Prema rečima direktora Kancelarije za IT i eUpravu reč je o najboljem data centru u regionu.

„Združenim radom najboljih stručnjaka službi bezbednosti i Kancelarije za IT i eUpravu izgrađen je još jedan centar po najvišim bezbednosnim i tehničkim standardima koji ispunjava najzahtevnije kriterijume pouzdanosti sa 99,99 odsto. Ovakav data centar ne postoji u regionu“, rekao je direktor kancelarije Mihailo Jovanović.

U decembru 2020. godine u Kragujevcu je otvoren Državni data centar i tada je počeo da skladišti podatke državnih institucija, jedinica lokalne samouprave i komercijalnih korisnika.

Objekat državnog Data centra u Kragujevcu prostire se na parceli od četiri hektara i predstavlja kompelks od dva objekta od ukupno 14.000 kvadratnih metara.

Objekat 1 državnog Data centra otvoren je u decembru 2020. i od tada je počeo da skladišti podatke.

U objektu 1 je smešten i super kompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromne količine informacija u kratkom vremenskom periodu.

Komentari

Vaš komentar