Otvaranje klastera, pa podrška sankcijama Belorusiji – slučajnost ili se moralo?

Vesti 25. dec 202119:33 > 19:36 31 komentara

Jesu li se Vučić i Putin u telefonskom razgovoru dotakli i najnovijeg paketa sankcija EU prema Belorusiji, koji je pre dva dana podržao i Beograd? Nekadašnji ambasador Srbije u Minsku Srećko Đukić kaže za N1 da je interesantno da se otvaranje klastera u našem procesu evrointegracija poklopilo sa ovakvim potezom Srbije prema Belorusiji. Ne možete u svemu da se ne slažete sa Briselom, a da želite u Uniju, poručuje predsednik parlamenta Ivica Dačić.

„Mi želimo dalji razvoj prijateljskih odnosa sa Belorusijom, oni su naši prijatelji“, izjavio je Dačić.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova zadržao je diplomatski manir. Ali, da li se prijatelji kažnjavaju? Srbija je propustila prethodna tri paketa sankcija, pa se pridružila najnovijim i do sada najstrožim merama EU prema Belorusiji i to baš u trenutku kada je prijatelji sa istoka spominju.

Pročitajte još:

„Moram vam reći da razgovaram o Balkanu na skoro svakom sastanku sa predsednikom Putinom. A koga imamo na Balkanu? Tačno, imamo Srbiju“, kazao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Šta se to dogodilo na relaciji Brisel-Beograd, pa je Srbija okrenula leđa Lukašenku?

„Ne možete po svim pitanjima da se ne slažete sa Briselom, ako već želite u Evropsku uniju i u tom pogledu je Srbija do sada prihvatala određene političke ocene koje ne nose neke direktne posledice po naše odnose sa Belorusijom“, objašnjava Dačić.

A nekadašnji ambasador Srbije u Minsku zaključuje da je momentum za takvu odluku Srbije interesantan – klaster i sankcije ruku pod ruku.

„Ovde se radi o konkretnom slučaju da je otvaranje klastera bilo povezano sa prihvatanjem tog paketa, do sada je Brisel to prepuštao dobroj volji Beograda. Očigledno nema više poverenja u dobru volju, nije se opravdala, pa je Brisel uzeo stvar u svoje ruke“, smatra Srećko Đukić.

Od kandidata za članstvo, osim Srbije, paketu sankcija su se pridružile i Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

„Te zemlje će osigurati da se njihove nacionalne politike usklade sa odlukama Saveta EU. Evropska unija primila je na znanje tu obavezu navedenih zemalja i pozdravlja je“, saopšteno je iz Brisela.

I dok EU pozdravlja, spominju li Putin i Lukašenko i ovih dana Srbiju? Ako nije sa beloruskim predsednikom, da li je možda ruski predsednik pitanje sankcija pokrenuo tokom telefonskog razgovora sa Vučićem?

„Ima osnova da se veruje da je to pokrenuto“, kaže Đukić.

„Ne, nema veze sa Putinom, Belorusija… To nema veze, razgovor se tiče naših bilateralnih odnosa“, izjavio je Dačić.

Kažu da je Srbija u epicentru interesovanja Moskve i Minska… A hoće li zbog sankcija uslediti zemljotres?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare