Sud vratio otpuštenu pedagoškinju na posao, školu postupak koštao 300.000 dinara

Vesti 17. apr 202119:3619 komentara

Zbog nezakonitog izbora dve kandidatkinje na konkursu za školskog pedagoga, osnovnoj školi "Sveti Sava" u Toponici kod Knića, Osnovni sud u Kragujevcu je poništio rešenje konkursne komisije i direktorke i prihvatio zahtev otpuštene pedagoškinje koja je do tada radila u školi. Izgubljeni sudski postupak je školu koštao, do sada, 300.000 dinara. Samohrana majka ostala je na ulici, a na njeno mesto primljene su na neodređeno pedagoškinje iz Kraljeva i Kragujevca.

Samohrana majka iz Kragujevca Jelena Marinković dobila je otkaz posle šest godina rada u školi.

Marinković kaže da je direktorka Slađana Simović umesto nje, inače studentkinje generacije pedagogije, u stalni radni odnos primila kandidatkinju koja je studirala 16 godina, nema licencu za rad, a u školi „Sveti Sava “ radila je 11 meseci.

Posle imenovanja nove direktorke Marinković je premeštena u izdvojeno odeljenje škole u selu Bare, iako stručni saradnici ostaju u matičnoj školi, a radno vreme joj je prepolovljeno.

„Radila sam na normi od 100 odsto do dolaska nove direktorke, kada mi je ta norma smanjena na 50 odsto. Po raspisanim konkursima u školi za prijem na neodređeno vreme primljeni su kandidati sa znatno manje godina radnog staža od mene i sa znatno nižim kvalifikacijama. Raspisano je 150 odsto norme za pedagoga. Na konkurs za 100 odsto norme primljen je pedagog iz Kraljeva, sa nepune tri godine rada u našoj školi, a školu će ti putni troškovi koštati više od 100.000 dinara godišnje više u odnosu na moje“, kaže Jelena Marinković.

Predsednik podružnice Unije sindikata prosvetnih radnika škole „Sveti Sava“ i nastavnik istorije Goran Marić smatra da je otpuštena stručna saradnica sa odličnim rezultatima.

„Prilikom prijema po raspisanim konkursima Jelena je u odnosu na primljene radnike imala sve bolje relevantne karakteristike, međutim, iz nejasnih razloga, ona je ostala bez posla, iako je preporuka ministra bila da se prime ljudi koji su na tom mestu najduže radili i koji dobro rade svoj posao. Zbog nezakonitog rada Izborne komisije i direktorke, škola je do sada kažnjena sa 300.000 dinara“, kaže Marić.

Direktorka škole Slađana Simović nije htela pred kameru N1.

Načelnik školske uprave za Šumadiju Goran Joksimović ispod čijeg je kabineta Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije održala pres konferenciju kao podršku Jeleni Marinković, telefonom je rekao da nema odobrenje ministra prosvete da govori za N1.

Otpuštena pedagoškinja ističe da su prošla dva meseca od kako je presuda suda u Kragujevcu postala pravosnažna o nezakonitom izboru kandidata konkursne komisije.

Unija sindikata prosvetnih radnika apeluje na ministra prosvete da smeni direktorku škole u Toponici, jer je neizvršavanjem pravosnažne sudske presude na teret škole stavila nepotrebne troškove.

Komentari

Vaš komentar