Otkud navijači u sukobu dve struje u jevrejskoj zajednici

Vesti 17. feb 202119:45 27 komentara

Nakon nedavnih hapšenja pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i članova Partizanove navijačke grupe "Principi", deo jevrejske zajednice pita državu kada će se saznati istina o upadu navijačke grupe "Alkatraz" u beogradsku sinagogu i zašto je policija tada stala na stranu navijača. Druga grupa Jevreja, predvođena rabinom, tvrdi da je u pitanju pokušaj njegove diskreditacije.

Kad država hoće da udari na mafiju i navijače, ona to i učini, ali je pitanje zašto je već godinu i po dana nema na upad pripadnika navijačke grupe „Alkatraz“ u sinagogu u Beogradu, poručuje deo jevrejske zajednice i podseća na incident koji se dogodio pre godinu i po dana, kada su se ispred sinagoge sukobile pristalice dve različite struje – jednu koju je predvodilo tadašnje rukovodstvo Jevrejske opštine Beograd i druga koju je predvodio rabin.

Tada je, tvrde jedni, rabin u sinagogu ušao sa navijačima „Alkatraza“ i zabranio pristup članovima druge frakcije.

„Mi očekujemo da će posle najave i masovnih hapšenja, slične navijačke grupe Partizana doći na red i da se oglasi država i o ovoj navijačkoj grupi za koju mi imao saznanja da su još uvek zaštita u sinagogi od nas koji želimo da dođemo da ispovedamo veru“, kaže predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel.

Rabin i druga frakcija, pak, tvrde da obezbeđenje nema veze sa navijačima, a da takve optužbe urušavaju ugled jevrejske zajednice.

„Suština tih optužbi je da sam ja povezan sa kriminlanim strukturama. Ukoliko je to tačno, onda bi država trebalo da me procesuira, jevrejska zajednica Srbije da me eskomunicira. Ako to pak nije tako, onda jevrejska zajednica treba da eskomunicira one koji šire takve opasne optužbe“, kaže rabin Isak Asiel.

Oni koji rabina optužuju tvrde i da su im ugrožena osnovna prava, jer im ne dozvoljava ulazak u sinagogu. Zbog toga su, kažu, podneli i krivične prijave.

„Nas pedesetak ne možemo da uđemo u prostorije da ispovedamo veru. I nećemo da uđemo kod takvog rabina. Takav nam rabin ne treba“, kaže Avram Izrael.

Ulazak u sinagogu im nije zabranjen, već se na službama nikada nisu pojavili, tvrdi rabin.

„Ima puno svedoka za to, niti je obezbeđenje njih vratilo, niti su oni dolazili na službu. Neki od tih ljudi koji su podneli tužbu, nisam ih nikada ni upoznao u životu“, kaže rabin.

Tenzije i sukobi u jevrejskoj zajednici počinju nakon donošenja Zakona o obeštećenju 2016. godine, prema kom Savez jevrejskih opština iz budžeta svake godine dobija 950.000 evra. Kulminirali su izborima za rukovodstvo u martu 2019. godine, a dve struje od tada jedna drugoj osporavaju legitmitet.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare