Otkud crvena voda u jezeru – odgovor traže meštani, ali i Rio Tinto

Vesti 02. avg 202119:16 21 komentara

Meštani Gornjih Nedeljica objavili su snimke crvenog jezera na području na kom australijski Rio Tinto planira izgradnju rudnika litijuma i jalovišta. U strahu su da je kompanija već počela iskopavanja, a iz nje poručuju da nisu i da nemaju veze ni sa parcelom, ni sa čudnom pojavom. O čemu je reč? Algama, hemikalijama, nečem trećem? I jedni i drugi traže od nadležnih da što pre utvrde.

Marijanu Petković prvo su deca iznenadila kada su rekla da idu da se kupaju u jezeru koje se pojavilo usred obližnje njive.

Onda je pre par dana ponovo ostala u čudu kada je videla da je voda u njemu crvena.

POVEZANE VESTI:

„To se pojavi ujutru. Znači, imam utisak da kad je sunce u zenitu to bukvalno procveta ili izađe na površinu, ali onog momenta čim krene vetar da duva to polako pada, nabija se u ćoškove. Tačno možete da vidite slojeve te crvene boje, kao da je neko nešto farbao. Na mestima kao da je masno, muljavo, ljigavo, zaista ne znamo šta se ovde dešava“, zbunjena je ona.

Marijana i njene komšije prvo su posumnjali da je krivac Rio Tinto koji planira iskopavanje litijuma na području Jadra. Za sada imaju samo neodumice i brojna pitanja.

Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ pita kako je moguće da neko dođe i, kako kaže, jednu poljoprivrednu zemlju pretvori u ribnjak bez ikakve dozvole.

„Gde su završile hiljade kubika zemlje i zašto se nalazi ova voda ovde“, navodi on.

Marijana Petković dodaje da je na tom mestu vršeno „bezočno kopanje“.

„Pitala sam juče inspektora: ‘Da li Vi znate, može li ovo uopšte da postoji ovde u prostoru koji je poljoprivredno zemljište?’, on je čovek samo rekao: ‘Ovde je sve jasno.’ Šta je jasno nama nije rečeno“, ističe ona.

Rio Tinto: Nijedna bušotina u radijusu od 200 metara nije hidrološka

N1

Direktorka „Rio Sava Eksplorejšn“ Vesna Prodanović kaže – reč je o privatnom zemljištu, a bušotine kompanije koju vodi nisu dovele do ove pojave. Dodaje, to je prirodna pojava.

„Izašao je rudarski inspektor, ekološki inspektor, mi smo proverili sve naše bušotine. Nema nikakvih curenja. U krugu od 200 metara od te bare postoji 15 istražnih bušotina, nijedna nije hidrološka“, objašnjava Prodanović.

Meštani navode da je parcela vlasništvo jednog od podizvođača ćerke firme „Rio Tinta“.

„Mak gradnja – Milić i njegov sin su otkupili ove parcele. Slučajno opet njihova kancelarija i kancelarija Rio Save u Beogradu se nalazi u istoj zgradi“, tvrdi Kokanović.

Pitanja Rio Tintu postavlja i Marijana Petković: „Šta je ovde? Odakle je provuklo, šta je provuklo? Odakle se ovo dovozi? Jer ovo je, opet napominjem kooperant kompanije Rio Sava. Kako kompanija odgovara za svoje kooperante?“

Dok nadležne institucije ne utvrde da li je reč o prirodnoj pojavi ili ne, Gornje Nedeljice strahuju. Poručuju i da je reč o nekakvim algama mora da se utvrdi zašto su se pojavile i da li su opasne, jer podzemne vode uvek pronađu put, a u blizini su soja i kukuruz, kao i reka Jadar koju mnogi koriste za piće.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare