Otkrivena spomen-ploča na Obali jasenovačkih žrtava u Beogradu

Vesti 21. apr 202219:41 > 21:49 2 komentara

U okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, danas su državni zvaničnici položili vence na Spomenik žrtvama genocida, u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora Staro sajmište.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Obali jasenovačkih žrtava u Beogradu otkrio je spomen-ploču posvećenu žrtvama sistema koncentracionih i logora smrti Nezavisne države Hrvatske u Jasenovcu. On je položio venac kraj Spomenika žrtvama genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941. do 1945. godine u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti, „Staro sajmište“ na Novom Beogradu.

Povezano:

„Mi ne možemo, baš kao ni Ruzveltovi, da verujemo šta se ovde dogodilo, zaista sve zvuči kao plod izvitoperene mašte i kao košmar iz kog se moramo probuditi. Međutim, iz tog našeg košmara, normalnog buđenja nema, jer taj košmar se zove sećanje“, rekao je Vučić.

„Sada imamo Obalu jasenovačkih žrtava u spomen na taj deo jasenovačkog stradalništva koji podrazumeva veliki broj leševa koji su dolazili rekom Savom iz Jasenovca od 1941. do 1945. godine i stizali upravo do ovih obala koje su sada nazvane Obale jasenovačkih žrtava“, navodi istoričar Dejan Ristić.

Vence su položili i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predsednik prethodnog saziva Narodne skupštine Ivica Dačić, predstavnici gradske vlasti kao i preživeli logoraši i članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, udruženja, građani i predstavnici diplomatskog kora.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu – Donja Gradina u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

„Teško je odmotati film i setiti se svih strahota koje su se tad događale. danas mi moramo da pokažemo samosvest i prenesemo na naše potomke nezaborav na žrtve koje su stradale i da tu kulturu sećanja održavamo i dalje“, kazao je Slavko Milanović iz udruženja logoraša „Jasenovac“.

Sistem koncentracionih logora „Jasenovac“ predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, a u periodu 1941. i 1945. godine u njemu je ubijeno stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece u logoru u Jastrebarskom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare