Otkrivena spomen bista ruskom caru Petru Velikom u Sremskim Karlovcima

Vesti 29. jun 202219:25 > 19:26 14 komentara
Pokrajinska vlada

Spomen bista ruskom caru Petru Velikom otkrivena je u Sremskim Karlovcima, ispred zgrade Karlovačke bogoslovije.

Kako je objašnjeno, bista je postavljena u čast obeležavanja 350 godina od rođenja „utemeljitelja ruske države i kulture“.

Pročitajte još

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je Petar Veliki bio „velik i za srpsku istoriju i za Sremske Karlovce“.

Naveo je da je „jedna od najlepših srpskih knjiga pisana o njegovom životu“.

„Žitije Petra Velikog je vanvremensko delo Zaharija Orfelina, što govori da je Novi Sad još pre 250 godina imao vrhunskog umetnika, pisca, bakroresca i štampara“, kazao je Vučević.

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je Petar Veliki bio „jedan od najvećih srpskih prijatelja“.

„Stojimo između pravoslavne Bogoslovije i Patrijaršije, a pitanje je da li bismo mogli da stvorimo duh našeg naroda i postanemo ono što smo danas, da početkom 18. veka Petar Veliki nije doneo odluku da u Sremskim Karlovcima osnuje prvu školu“, kazao je Mirović.

Savetnik za kulturu predsednika Rusije, Vladimir Tolstoj, koji je najavljen kao potomak ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, zahvalio je, kako je rekao, srpskoj braći i sestrama na gestu koji simbolizuje prijateljstvo dva naroda.

„Rusija je 9. juna obeležavala 350 godina od rođenja Petra Velikog, koji danas predstavlja simbol razvoja, moći i energije“, naveo je Tolstoj.

Postavljanje spomen biste omogućila je Opština Sremski Karlovci, dok je tu inicijativu podneo Ruski naučni institut u Beogradu.

Projekat je realizovan uz podršku Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu, a pokrovitelj projekta je Fondacija za podršku društvenih projekata „Nasleđe“ iz Volgograda.

U Svečanoj sali Karlovačke gimnazije postavljena je izložba posvećena Petru Velikom, koja podrazumeva stripski prikaz njegovog života, kao i srpsko-ruskih veza u 18. veku.

Kako je rečeno, Petar Veliki je 1724. potpisao ukaz o slanju ruskih učitelja u Srbiju, a godinu dana kasnije osnovana je prva srpska škola u Sremskim Karlovcima.

Iz nje je 1791. nastala i Prva srpska gimnazija, najstarija škola takve vrste na srpskom jeziku, rečeno je na otkrivanju spomen biste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare