Otklon stranke prema gradskoj vlasti – tako saradnju SPAS i SNS vide analitičari

Vesti 07. maj 202119:18 > 19:2023 komentara

I opozicija i vlast svesni su da će izbori u Beogradu biti test. Za obe strane. Nakon što je Aleksandar Vučić najavio spajanje SPAS-a i SNS - to je tema koja se u javnosti najviše komentariše. Aleksandar Šapić već sada najavljuje da će, ako bude gradonačelnik, njegova kadrovska rešenja biti malo drugačija od aktuelne postavke u Gradu Beogradu. Politički analitičari, zato, izbor Šapića tumače kao otklon SNS-a prema ljudima koji sada vode glavni grad Srbije.

Ako ste na nekim izborima ranije glasali za Aleksandra Šapića i SPAS – njegova odluka da stranku „utopi“ u SNS, ne treba da vas razočara. Tako glasi poruka koju je upravo Šapić uputio svima svojim biračima.

Politički transfer ne znači da će stavove promeniti, uverava i dodaje: SNS kao organizacija pruža daleko veću šansu da bude gradonačelnik Beograda. Ako se to ostvari – za pojedine naprednjake neće biti mesta u vrhu vlasti.

POVEZANE VFESTI

„Što se tiče bliske saradnje, svakako da nakon sledećih izbora, ukoliko budem dobio poverenje za bilo koje važno mesto u državi ili za bilo koje odgovorno mesto, da ću se potruditi da izaberem svoje najbliže saradnike sa kojima mogu da podnesem odgovornost za to što budem radio – ne vidim Gorana Vesića“, kazao je Šapić.

Šta o takvom stavu misli predsednik SNS-a? Goran Vesić i danas stoji rame uz rame sa Aleksandrom Vučićem, ali Vučić na pitanja o spajanju SNS-a i SPAS-a odgovara rečima da će glasovi građana pokazati sve.

„Što se tiče ovih stranačkih, političkih napada, ne želim danas o takvim stvarima da govorim. Ali, ja vidim da se svi već raduju kako su pobedili na izborima i kako smo mi izgubili. Ja im čestitam na tome, a konačno ću im čestitati kada se prebroje glasovi“, izjavio je Vučić.

Stavove građana prebrojala je u svom istraživanju javnog mnjenja „Nova srpska politička misao“ i njihova računica glasi: opozicija ima najveće šanse za uspeh u Beogradu.

Đorđe Vukadinović za N1 objašnjava da SNS u Beogradu stoji za 10 odsto lošije u odnosu na ostatak Srbije i da je jasno da je Šapić adut vlasti, ali, kako kaže, i jedna vrsta otklona prema aktuelnim čelnicima Grada.

„Ova izjava Šapićeva je u tom smislu inteligentna i verovatno dogovorena. Ja mislim da će se naći za Gorana Vesića mesto u Vladi, neko ministarsko, ne bih uopšte sumnjao u to. Vučić je svestan da SNS i SPS, koji čine koaliciju, u ovom trenutku nemaju većinu u Beogradu. Sa gospodinom Šapićem se osigurava da nema prebega, ali i osigurava da njegov rezultat počinje sa 4“, kaže Vukadinović.

N1: Mislite na rezultat – 38 ili 42 posto glasova?

„Da, to je psihološki jako važno gospodinu Vučiću“, odgovara.

A iako je na relaciji Vučić – Šapić u prošlosti bilo i teških reči, optužbi i uvreda – Aleksandar Šapić sada, u pomirljivom tonu, kaže da ga Vučić ranije nije dobro poznavao. Kaže: mišljenja se u politici ponekad menjaju, zarad napretka.

„Sam odnos Šapića i Vučića je baziran na simpatijama, jer kao što znamo, suprotnosti se privlače. Naime, Vučić je Aleksandar 1, on kao što vidimo vodi jednu šizofrenu politiku, dok na primer Šapić – na drugom polu, da tako kažem, taj drugi Aleksandar, on je prototip bezličnog političara koji nema svoje mišljenje“, mišljenja je Slobodan Prvanović, istraživač u Institutu za fiziku u Beogradu.

Kako će rešiti sve probleme sa kojima se Beograd i građani prestonice muče, Šapić će svoje metode predstaviti u kampanji.

A i pre nje daje obećanje da će, za razliku od svojih budućih stranačkih SNS kolega, na pozive za gostovanja smeti da odgovori.

„Naravno da ću smeti…“, kazao je.

Komentari

Vaš komentar