Otac stradalog radnika Namenske u sudnici u odeći sina: Jel’ ovo zaštitno odelo

Vesti 18. okt. 202119:24 > 19:39
Podeli:

Suđenje za pogibiju dvojice radnika u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima nastavljeno je u Osnovnom sudu u Ivanjici. Glavni pretres trebalo da se održi pre pet dana, ali je odložen jer je sud uvažio molbu prvookrivljenog Radoša Milovanovića koji je naveo da će biti „opravdano odsutan“ jer kao direktor mora da bude na Međunarodnom sajmu naoružanja u Beogradu.

Povezane vesti

Za nezgodu u kojoj su, nakon eksplozije baruta 2017. godine, preminuli Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, sudi se Radošu Milovanoviću, dugogodišnjem direktoru fabrike Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva, i Tomi Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Svoje svedočenje, danas je nastavio Milovan Milivojević, otac nastradalog Milomira. On je ispričao o detaljima nakon eksplozije i požara, i situacije u kojoj je zatekao drugog preminulog Milojka Ignjatovića, i poslednji razgovor telefonom sa svojim sinom.

Milovan se danas u sudnici pojavio u majici i pantalonama koje je njegov sin nosio tog kobnog dana.

„Ovde tvrde da je ovo zaštitno odelo. Od čega ono štiti. Od čega majica od 300 dinara može da zaštiti. A sve su bile ovakve. Niko radnike nije upozoravao niti kažnjavao. Nažalost, moj sin je nastradao“, rekao je Milovan Milivojević.

Jedno od pitanja oko kojeg se danas raspravljalo, bilo je u vezi elektrovozila na kojem su prevoženi burići sa barutnim ostacima. Milivojević je rekao da na njemu nisu smeli da se voze burići sa barutom i da je glavni krivac znog toga što je to rađeno, isključivo generalni direktor.

„Imamo problem jer su radnici imali naredbu da koriste prikolicu za vučno vozilo za prenos tih buradi. A to vučno vozilo nije postojalo, odnosno nije bilo obezbeđeno od strane fabrike. Zato će sad okrivljeni gledati da se prebaci odgovornost na onog ko je bio zadužen da se to potpiše i koja je bila procedura za nabavku takvih stvari“, rekao je advokat Vladimir Todorić.

Od oktobra pre dve godine, kada je počelo suđenje, glavni pretresi su nekoliko puta odlagani i to uvek na zahteve trojice okrivljenih, zbog njihovog lošeg zdravstvenog stanja.

Porodica nastradalog Milomira Milivojevića je ogorčena čestim odlaganjima suđenja. Smatraju da se iza toga krije namera da se taj proces razvlači u nedogled, kako bi direktor izbegao krivicu. Međutim, odbrana okrivljenih koji negiraju krivicu odbacuje te tvrdnje i optužbe o opstrukciji sudskog procesa.

Komentari

Vaš komentar