Ostao samo jedan kandidat za predsednika UNS-a, da li će izbori proći bez bure?

Vesti 21. maj 202119:41 2 komentara

Novi predsednik Udruženja novinara Srbije biće biran 29. maja. Jedini kandidat je aktuelni predsednik Vladimir Radomirović, jer je usvojen prigovor kojim je Živojin Rakočević izbačen iz konkurencije. Deo uprave UNS-a je to nazvao skandalom bez presedana.

Deo uprave UNS-a, odnosno njih 11 od ukupno 40 smatra da je kandidatura Živojina Rakočevića neosporna. Navode da su potpisnici Radomirovićeve kandidature, Ljiljana Smajlović i Petar Jeremić, uprkos neslaganju trećeg člana, ignorisali Statut UNS-a i tumačenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. „…Po kojima novinar Živojin Rakočević kao direktor Doma kulture u Gračanici, nije funkcioner lokalnog organa uprave, čime je jasno ukazano da ne postoje prepreke u Statutu UNS-a da bude kandidat za predsednika“, naveli su.

Aktuelni predsednik UNS-a se ne slaže, kaže da je reč o ljudima koji poznaju statut.

Povezano:

„Nismo u istoj poziciji, kolega Živojin Rakočević i ja, jer on je državni funkcioner. On sa pozicije nekog ko prima novac iz budžeta, prima platu iz budžeta i ne živi od novinarstva, već živi od toga što je direktor Doma kulture, želi da bude biran za predsednika Udruženja novinara“, navodi Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a.

Ne vidim da to može proći bez bure, bez suda, bez ozbiljne rasprave unutar esnafa, poručuje Živojin Rakočević. „Kako smo došli u poziciju da imamo jednog kandidata, kako smo došli u poziciju da osuđujemo jedni druge na takav način, kako smo došli u poziciju da se poništavamo kao ličnosti, kako smo došli u poziciju da političkim sredstvima i političkom metodologijom razaramo svoje kolege i njihove privatne živote“, pita.

Prigovora je bilo i na kandidaturu aktuelnog predsednika UNS-a. Miodrag Popov navodi da je „Radomirović pravosnažno osuđen“, te da je „prvi novinar u istoriji srpskog novinarstva koji je javno štampao spisak novinara koje treba vešati bez suđenja“.

Ukazao je i na tekst iz 2001. godine u listu Reporter, čiji je Radomirović bio urednik, u kojem je objavljen spisak od 362 policajca koje navodno “potražuje” i treba da hapsi Haški tribunal zbog ratnih zločina. Lažni spisak bio je u direktnoj vezi sa pobunom „Crvenih beretki“, navedeno je u prigovoru Miodraga Popova koji je odbijen.

Radomirović je na prigovor odgovorio nazivajući pojedine navode izmišljotinama. Između ostalog, kaže da je sudska praksa u odnosu na 2001. godinu promenjena i da su male šanse da bi neko danas bio osuđen zbog iznošenja mišljenja, makar bilo uznemirujuće za javnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare