Ostaju stare mere, a ostaje i pitanje – jesu li dovoljne za novu situaciju

Vesti 06. okt 202119:15 > 07. okt 2021 09:11 27 komentara

Nastavlja se sa starim merama, a ostaje i pitanje - da li su one dovoljne za novu i veoma lošu epidemiološku situaciju?

Da li je stala na stranu kolega iz struke ili kolega iz Nemanjine 11 – Darija Kisić Tepavčević nije želela direktno da odgovori, već je u istom ritmu kao i premijerka nakon sednice Kriznog štaba ponovila da je jedino rešenje vakcinacija.

Povezane vesti

„Nijedna druga mera nema nikakvu alternativu i nemojmo sada da skrećemo pažnju na nešto drugo. Niti postoje ikakvi sukobi unutar Kriznog štaba. Takav je sastav Kriznog štaba da su tu ljudi koji sagledavaju različite aspekte, tu je razmena mišljenja sa različitih aspekata sagledavanja uticaja bolesti na društvo, ali napominjem – svi su jednoglasni u činjenici da vakcinacija nema alternativu“, rekla je ministarka za rad i članica Kriznog štaba.

U izjavama članova Kriznog štaba podeljenih mišljenja, ipak, ima. Lekari nisu tek tako tražili uvođenje restriktivnijih mera, odlaganje takve odluke je loše razmišljanje, tvrdi epidemiolog Predrag Kon, koji kaže da ni sam ne može da razume šta je bio argument da samo postojeće mere ostanu na snazi.

„Tražili smo obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i zaposlene u javnim službama. Molio sam da me opozovu ako im smetam, odlaganje mera je pogrešno razmišljanje. Epidemiološka situacija je ispolitizovana do maksimuma, uz brojne opstrukcije na svim nivoima“, rekao je Kon.

„Struka je položila oružje pred politikom“ – poručuju lekari koji prate poteze Kriznog štaba. Iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida stavove premijerke o tome da „ne veruje u mere“ vide kao populizam.

„Taj populizam se kosi sa svim naučno utemeljenim saznanjima, sa dobrom prakosm i iskustvima u drugim zemljama koje se sa ovom pandemijskom krizom nose nešto bolje od nas. To je jednako propagiranju svih drugih nenaučnih stavova. Podsetiću vas da je premijerka rekla da ne veruje u peventivne mere, ali svaki student medicine zna da su osnovni postulati epidemiologije – preventivne mere“, kaže Miloš Bojović iz Ujedinjenih protiv kovida.

„Ja se prvo uopšte čudim šta će nestručni deo Kriznog štaba – zašto on postoji? Ako je to stručna stvar, onda treba da vode stručnjaci a ne političari kojih ima mnogo. Ja da sam na mestu članova medicinskog dela Kriznog štaba – ja bih odmah podeo ostavku!“, kaže epidemiolog Radmilo Petrović.

Zaključak je: ili povećanje procenta vakcinisanih ili stvaranje imuiteta na „prirodan način“ odnosno zaražavanje koje neće zaobići ni najosetljivije grupe. A na dnevnom nivou u Srbiji se trećom dozom vakciniše 20-25.000 ljudi, dok prvu dozu dobije između šest i osam hiljada.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare