Osobe sa invaliditetom čekaju poziv, organizovana vakcinacija nije bila moguća

Vesti 01. mar 202119:29 2 komentara

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, izjavila je da su jednaka prava i mogućnosti za sve jedan od prioriteta rada ministarstva koje vodi. Jednaka prava, kada je u pitanju imunizacija, znače da osobe sa invaliditetom čekaju svoj red isto kao i svi ostali. Mnogi do danas nisu dobili poziv, a ministarka kaže da njihova organizovana vakcinacija nije bila moguća.

Pod parolom „Srbija bez barijera“, nagrađeni na foto konkursu bez prepreka i sa asistentima došli su po svoje nagrade – put ih je vodio kroz specijalna vrata koja služe za dezinfekciju kolica.

„Pored ovog objekta, mi smo omogućili ljudima sa invaliditetom da mogu nesmetano da uđu kako u ministarstva, tako i da koriste toelete koji su im prilagođeni“, rekao je Dejan Matić iz Uprava za zajedničke poslove.

Pročitajte i:

Tako je u državnim objektima, ali u Srbiji ima još posla kako bi jednaka prava važila za sve. Pandemija je i osobama sa invaliditetom otežala svakodnevicu, a nisu bili ni zvanično prioritet za imunizaciju, pa mnogi od njih još čekaju svoj poziv.

„Prijavljivanje i to je to, kao i svi. Bez problema se može ući u Dom zdravlja na Zlatiboru i vakcinisati se bez problema. Ja nisam vakcinisan, prijavio sam se pa čekam“, ispričao je Aleksandar Radišić.

Da mnogima poziv još nije stigao – zna i resorna ministarka. Lično reaguju kada čuju da neko već dugo čeka, naročito za one koji su prilikom prijavljivanja naglasili da ne mogu samostalno da izlaze iz kuće.

„Treba napomenuti da, kada je počela vakcinacija, nije bilo toliko timova koji su išli na kućne adrese, sada imamo značajan broj timova, koji su upravo usmereni na vakcinaciju ove grupe naših građana“, objašnjava ministarka za rad i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ministarka kaže i da je bilo pokušaja da se za osobe sa invaliditetom organizuje zajednička vakcinacija, ali da tako nešto nije bilo moguće zbog različitih komorbiditeta, pa se od te ideje odustalo.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare