Osmani: Srbija i Kosovo u dijalogu kao suverene države, granice neće biti tema

Vesti 21. jun 202117:2311 komentara
Podeli:
Izvor: Orhan Çiçek/Anadolija

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Srbija i Kosovo učestvuju u briselskom dijalogu kao dve suverene države i da Priština nikada neće prihvatiti da status i granice Kosova budu tema pregovora.

“Dijalog govori o dva suseda koji žive rame uz rame, uklanjanju barijera u trgovini, razgovorima o nestalim osobama tokom rata i o drugim pitanjima koja su u korist dva naroda, a koja predstavljamo ravnopravno kao dve suverene države”, rekla je Osmani.

Povezane vesti:

Ona je na marginama trodnevnog Diplomatskog foruma u Antaliji u Turskoj, koji je završen u nedelju, za agenciju Anadolija rekla da je “status Kosova jednom zauvek rešen 17. februara 2008. godine“, kada je Skupština Kosova proglasila nezavisnost.

Osmani je dodala da je proces priznavanja Kosova kao nezavisne države “put koji se suočava sa dosta izazova i prepreka, zbog napora Srbije i Rusije da zaustave ovaj proces“.

“Ali dozvolite mi da naglasim da je nezavisnost Kosova nepovratan proces. Ne postoji ništa što bi moglo zaustaviti naš put napred za više priznanja i više članstva. Ponekad nam treba više vremena, ali i dalje se krećemo napred“, dodala je.

Ona je rekla da je Kosovo do sada priznalo preko 100 država širom sveta i da nastavljaju napore na povećanju tog broja.

„Budući da je Međunarodni sud pravde potvrdio da je nezavisnost Kosova u skladu s međunarodnim pravom, praktično nema razloga da bilo koja država okleva da prizna Kosovo“, rekla je Osmani.

Dodala je da je Kosovu potrebna stalna podrška Turske da bi steklo priznanje i članstvo u međunarodnim organizacijama.

Komentari

Vaš komentar