Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Vesti 07. okt 202211:1725 komentara
Vjosa Osmani
Izvor: Armend Nimani/AFP

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

Kako danas prenose prištinski mediji, Osmani je juče novinarima izjavila da je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da takvi mehanizmi ne mogu biti ni etnički, niti imati izvršna ovlašćenja, niti mogu stvoriti srednji sloj vlasti koji bi bio u suprotnosti sa Ustavom.

Rekla je da predstavnici institucija Kosova kontinuirano objašnjavaju međunarodnoj zajednici da modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti.

„Nikome nije u interesu, a ponajmanje Kosovu, ni regionu u celini, ni EU, da ima bilo kakve Republike Srpske, ili slične modele koji nisu funkcionisali i neće funkcionisati jer stvaraju više problema nego mira i stabilnosti“, rekla je ona.

Dodala je da su institucije Kosova za to da sve manjine na Kosovu ostvare svoja zagarantovana prava i dodala da današnji izazov u ​​odnosu na srpsku zajednicu nije to što Albanci prave prepreke, već su, prema njenim rečima, izazov kriminalne grupe na severu koje plaća, podstiče i podržava (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić.

„Ne treba i nećemo se predati kriminalnim bandama“, rekla je kosovska predsednica.

Komentari

Vaš komentar